Осмият международен форум „Атомекспо 2016“ ще се проведе от 30 май до 1 юни в Гостиний двор в Москва. Организатор е държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, предаде специалният пратеник на БГНЕС от руската столица Георги Пашкулев.

Форумът ще бъде официално открит с тържествена церемония в 11.00 часа местно и българско време. В нея ще вземат участие първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров, генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризлинг, председателят на WANO Жак Регалдо.

Целта на форума е развитието на международното сътрудничество между Русия и страните от Източна и Централна Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка в областта на ядрената енергетика. През последните 7 години „Атомекспо“ се превърна в международно призната дискусионна площадка, на която се обсъждат най-актуалните въпроси на ядрената енергетика, начертават се тенденциите за нейното по-нататъшно развитие.

В рамките на форума традиционно се провежда изложба на водещите руски и чуждестранни компании от ядрения отрасъл, а също така има наситена делова програма с участието на ръководителите на корпорации и експерти.

Едно от ключовите събития на тазгодишното издание на „Атомекспо“ ще стане пленарната сесия „Бъдещето на ядрената енергетика. Нови играчи“, която ще бъде посветена на развитието на световната ядрена енергетика, а също така на сътрудничеството със страните, планиращи да развиват ядрена енергетика. Новите играчи са държави, които до момента не са имали опит в използването на ядрените технологии. Тяхното присъединяване към редиците на „ядрените страни“ може да се превърне в катализатор за тяхното високотехнологично развитие и задължително ще окаже влияние на бъдещето на ядрената генерация. Модератор на дискусия ще бъде Агнета Ризинг, генерален директор на Световната ядрена асоциация.

В приветствие към участниците във форума тя отбеляза: „Аз съм убедена, че „Атомекспо 2016“ предоставя прекрасната възможност да определим и да се фокусираме върху конкретните решения и да намерим пътища за обединение на цялата ядрена общност – научни изследвания, правителства, регулиране, проектиране, експлоатация, изваждане от експлоатация и утилизация на отпадъците – които ще играят съответната роля за достигането на общата цел – да гарантираме, че атомната енергия може да съдейства за надеждното, достъпно и екологично чисто производство на електроенергия“.

Очаква се генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко да приветства участниците в сесията. В дискусията ще вземат участие първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров, заместник-генералният директор на МААЕ Михаил Чудаков, високопоставени държавни чиновници от Боливия, Нигерия, Йордания, Камбоджа, Гана и др.

Освен тази сесия, която ще се проведе на 31 май, в дневния ред на форума са включени над 10 подобни мероприятия.