Мъжът ми и аз сме дошли от Италия, за да инвестираме в Мартен. Направихме ресторант, радваме се на доволни клиенти и искаме да работим, но нямаме условия за това... Просто в България всяка една идея и начинание се разрушава. Това казва с гняв от безсилие Петя, която заедно с италианеца Никола Маринаро държи превърналата се в емблема пицария в Мартен. А за думите й свидетелстват побелелите от облаци прах дървета и разбити улици от нижещите се денонощно 20-тонни цистерни и тежкотоварни камиони.  

Заради непрекъснатите препъникамъни, които срещат в България, ресторантьорите все по-често се питат дали не са сгрешили, когато на 11 април 2015 година са отворили автентичното си италианско заведение, дали е било разумно да разширяват лятната си градина и се чудят по този ли начин у нас се насърчават инвестициите. Още повече, че самите тях ги е срам да настаняват клиенти на фона на пушилката от улицата и прахоляка по масите, който се прехвърля в сервираната храна. 
Толкова е просто - площадката на бившето КТМ е проектирана и направена с вход и изход за камиони. Улиците са бетонни, издържат на големи тонажи и макар че имотите са разпродадени на различни фирми, комуникациите са общи и по тях спокойно може да се преминава. Защо тогава цистерните заобикалят и минават през самия Мартен, разбиват улици и замърсяват въздуха? С този въпрос се обърна към „Утро“ бизнесменът Любомир Витанов, който е възмутен от своеволията на шофьорите.
Че проблем има, е ясно и с просто око - уличката, която посреща гостите на Мартен, е в окаяно състояние. На места е улегнала, асфалтът е с големи вдлъбнатини, а за тежките камиони, които преминават по нея, свидетелстват отпечатъците от големи гуми. Особено тревожен е участъкът, където те завиват. Положението станало плачевно преди около месец, когато зейналите ями били запълнени с трошен камък. Достатъчно било само няколко камиона да минат през него и да го направят на прах, който днес се вдига с пълни сили във въздуха и прави дишането мисия невъзможна. 
Чудно е обаче защо камиони и цистерни заобикалят, за да стигнат до крайната си точка, и минават през градчето. Още повече, че навсякъде тежкотоварните камиони ползват обходни маршрути и не си позволяват да минават през населени места. Според част от запознатите проблемът е в това, че официалният вход на бившето КТМ е с бариера, която се вдига само след платена такса. А фирмите тарикатски избягвали разхода. Според друга част от хората своеволията на камионите се дължат на липсата на контрол - никоя институция не поема отговорност, нито следи какво къде се случва, а всичко е на самотек. 
С частично решение на проблемната ситуация са се захванали част от бизнесмените в района, които със собствени средства ремонтират малка част от отсечката. Отсега обаче е ясно, че за качествен ремонт и дума не може да става, тъй като първоначалните сметки показват, че са необходими поне 300 000 лева.
Хората прекарват част от почивката си тук - в пицарията, но как да се насладят на отмора при този прах и мръсотия. Точно срещу ресторанта са най-новите и луксозни къщи в Мартен, но дърветата пред тях са обсипани с прах, а спалните им се тресат от вибрации. Познавам хора, които си купиха имоти за стотици хиляди левове, но се отказаха да живеят тук заради непрекъснатите неуредици, казва Витанов. Самият той е срещнал съдействие от страна на кмета на Мартен Димо Тонев и в най-кратки срокове очаква да постави проблема на хората от градчето пред областния управител Стефко Бурджиев и кмета на Русе Пламен Стоилов.