Как да намалеят сметките за ток е открил Александър Александров от ямболското село Люлин. Той е изобретил електрически уред за отопление, който консумира четири пъти по-малко енергия и продължава да работи за увеличаване на икономията.

Александър Александров започнал да търси енергоспестяващия ефект още докато живеел в София, подтикнат от високите сметки за ток и парно. Най-голяма трудност за изобретението му било да открие точните материали, за да постигне желания ефект.

- Да намеря някаква точна пропорция, при която консумацията да е малка, топлината да е достатъчна, материалите да са евтини, – обяснява проблема изобретателят.

Преди две години той успял да изобрети електрическа печка с консумация 950 вата, която топлела колкото два радиатора. Издали му сертификат за производство и дори успял да направи първите експериментални бройки, но съпругата му се разболяла и той трябвало да се грижи неотлъчно за нея. Тази година Александър загубил жена си и сега се е отдал само на изобретенията. В момента работи по нов уред, който консумира 500 вата, а топли  колкото най-разпространените печки от 2000 вата. Специално за “По света и у нас” е направил експериментален модел, за да ни покаже ефекта.

- Вие усещате топлината, тази топлина се разпространява хоризотално, само част от нея се издига вертикално…по-голямо пространство обхваща и фактически загрява повече молекулите…когато се разпространява хоризонтално, тогава заема повече пространство и по-бързо затопля и по-комфортно става, – казва Александров.

Александър твърди, че този ефект се постига с отражателите и със специалните нагреватели. Открил е и други материали и дори обмисля аналог на парното, за да може да отоплява апартамент с ток с минимална консумация. Изобретателят призовава всички, които са заинтересовани от неговите открития, да му помогнат да ги реализира.