Изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. приключва с почти 95% разплащане на бюджета й.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на петото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и предпоследен за Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съобщиха от МРРБ.

Министърът благодари на ръководителя на Управляващия орган на програмата Деница Николова и на екипа за ефективната им работа и посочи, че по нея са реализирани 1004 проекта. Разплатени са 103% от бюджета на програмата, информира Павлова и посочи, че над 400 млн. лв. са инвестирани за промяна на градската среда. Близо 0,5 млрд. лв. бяха насочени към подобряване на системите на градския транспорт, а всички областни градове имат закупени пожарни автомобили, напомни тя. С близо 100 млн. лв. деца от институции вече живеят в по-близка до семейната среда, а множество читалища, училища и театри също бяха обновени, информира министърът.

С това завършваме успешен цикъл и отваряме новия период, коментира Лиляна Павлова и обърна внимание, че вече се говори за растеж и повишаване на брутния вътрешен продукт.

Реализираните досега по ОПРР 2007 – 2013 г. проекти допринесоха за повишаването на БВП с над 1%, съобщи министърът. Надявам се с новата програма да засилим този ефект, посочи тя и отбеляза, че ОПРР 2014 – 2020 е фокусирана с повече доверие и партньорство с общините и като междинни звена.

Павлова припомни, че 1,5 млрд. лв. са предвидени за 39-те големи града, които изпълняват ролята и на междинни звена през този програмен период. Всички те са одобрени, съобщи тя и и допълни, че 29 от 39-те инвестиционни програми също са одобрени.

Тя призова за активна работа, така че инвестициите да се реализират плавно, защото през 2018 г. ще бъде направена равносметка дали се постигат целите на програмата.

Павлова коментира, че за по-малко от година след одобрението на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. са отворени процедури за безвъзмездна финансова помощ за 75 % от бюджета й. До края на 2016 г. очакваме общият размер отворените за кандидатстване средства да достигне почти 90% от бюджета на програмата, допълни тя. Това е важна предпоставка за това проектите да бъдат реализирани навреме.

Предизвикателствата са междинните звена да се справят с подбора на проекти, макар предефинираните и проектната готовност да дават глътка въздух, отбеляза тя.

Министърът подчерта и засилената роля на финансовите инструменти през новия програмен период. 370 млн. лв. или над 12% от бюджета на ОПРР 2014 – 2020 г. ще се реализират като финансов инженеринг. „Разчитам Фондът на фондовете да заработи успешно, за да може петте фонда, предвидени за създаване по ОПРР, да предоставят възможност за удвояване на ресурса и да допринесат за променяна в облика на градовете. Това трябва да се случи с общите усилия на всички участници“, каза тя.

Представителят на Европейската комисия Натали Удфорд също изказа благодарност за активната дейност и усърдието на Управляващия орган и отбеляза, че сега предстои истинската работа по създаването на проекти.