Евродепутатите спряха работата си по плановете за осигуряване на визова либерализация за турските граждани, с което поставят под съмнение изпълнението на споразумението с Анкара за ограничаване на бежанския поток, пише изданието „ИЮобзървър“.

Членовете на т. нар. „конференция на председателите“, в която влизат председателят на парламента Мартин Шулц, председателите на различните политически групи и безпартийни представители, са прекратили работата си по либерализацията още миналата сряда.

„Те (лидерите на политическите групи) взеха решение да спрат цялото нещо“, заяви германският лявоцентристки евродепутат Биргит Сипел. Според холандския евродепутат Юдит Саргентини председателят на парламента Мартин Шулц е взел това решение, тъй като Турция все още не е изпълнила всички критерии за въвеждане на безвизов режим.

„Шулц заяви, че ще подновим процеса по документа, когато 72-та критерия бъдат изпълнени“, заяви тя.

В същото време председателят на ЕП заяви в интервю, цитирано от ТАСС, че не вижда възможност безвизовият режим с Турция да бъде въведен до юли тази година.

По негови думи въпросът не се обсъжда в парламента, изтъквайки като причина неизпълнените критерии.

“Не става въпрос за количество, а за качество“, заяви Шулц, според когото остават две особено важни условия – това за защита на информацията и антитерористичния пакет, които не просто не са изпълнени, но не е започнала и работа по тях.

Според евродепутат, чието име не се споменава, Шулц предприема мярката, за да може да увеличи важността на парламента. Друг анонимен евродепутат посочва, че по този начин Еврокомисията първа ще трябва да се справи с останалите нерешени въпроси по споразумението с Анкара. „Сега топката е в Европейската комисия“, посочи той.

Миналата седмица ЕК предложи да вдигне изискването за визи до края на юни. Тя публикува и отчет за напредъка на Анкара, в който се посочва, че страната не е изпълнила само пет от 72-та критерия.

Ако депутатите от Европарламента не приемат отпадането на визите и решението не бъде одобрено на национално ниво в страните членки до края на следващия месец, турският президент Реджеп Ердоган заплаши да прекрати споразумението си с Брюксел за намаляване на потока от хора към Европа.

По-рано ЕК заяви в своя доклад за напредъка на Турция, че законите й за борбата с тероризма позволяват „прекалено обширен“ прочит, като журналисти и академици са попаднали под техните удари.

Въпреки това вчера говорител на ЕК посочи, че работата с Анкара продължава. „Ние имаме споразумение с турското правителство, имаме думата на турското правителство и ще продължим да работим с тях“, посочи говорителят.

Ежедневно се провеждат видеоконференции между представители на комисията и турските власти, на които се обсъждат останалите неосъществени условия, но според европейски източник от 4 май насам не е изпълнено нито едно от тях.