Векове наред се смяташе, че Луната влияе върху човека и неговото поведение, върху интелекта му и интуицията. Оказва се обаче, че естественият спътник на Земята не влияе върху хората по никакъв начин.

Новината вероятно ще предизвика особено разочарование сред астролозите, които твърдят, че тя контролира емоциите и символизира връзката между майката и детето, но резултатите от международно проучване са категорични, че подобно схващане не е научно обосновано.

Вижте във видеото горе повече за Луната и няколко твърдения на какво у нас уж влияе тя

Луната дори не може да попречи на нощната почивка на хората, пише в. "Дейли мейл".

Как учените са стигнали до това заключение?

За да установи дали лунните фази по някакъв начин влияят върху хората, международен екип от специалисти е направил изследване с 5812 деца от пет континента. Проучването е продължило 28 месеца - еквивалент на 28 лунни цикли. За целите му са избрани деца, тъй като те са по-податливи от възрастните на поведенчески промени в резултат на недоспиване.

Изследването е установило, че Луната не влияе върху индивидите. Специалистите не са наблюдавали съществени поведенчески колебания по време на различните лунни фази.

Изследователите са установили само леко изменение в продължителността на съня по време на пълнолуние. Оказало се, че нощната почивка по време на фаза пълна луна е с пет минути по-кратка - разлика, която не е статистически значима и не представлява заплаха за здравето.

"Проучването ни показва, че Луната не влияе върху човешките действия. Мисля, че и пълнолунието не трябва да поражда никакви тревоги. Поведението на индивида се влияе по-скоро от редица други фактори - гени, образование, доходи, психологически аспекти, отколкото от гравитационни сили", казва д-р Жан-Филип Шапю от Изследователския институт на източната част на провинция Онтарио, Канада.