Девета поредна книга представи генерал Тодор Бояджиев. “Наръчник на шпионина” е последната от трилогията, посветена изцяло на разузнаването, разказа пред БГНЕС авторът.

“Това не са мемоари, а сериозен поглед към професията“, заяви той. На представянето на книгата присъства лично вицепрезидентът Маргарита Попова, както и много политици.

През 2000 г. излиза първата книга от трилогията. “Най-интересното е, че мои съавтори са двама директори на ЦРУ, двама директори на руското разузнаване, адмирал Пиер Лакост на френското разузнаване, Мирослав Туджман на хърватското, Маркус Волф на германското и Бриго Аспарухов“.

Основната й цел е да покаже, че разузнаването е професия с човешко лице. „Независимо от това, че в определени моменти сме били конкуренти, а понякога дори врагове, ние винаги сме се уважавали като професионалисти“, сподели генерал Тодор Бояджиев. „От разказа на всички тези хора поотделно, стана ясно, че разузнаването е професия с човешко лице, не е мръсна професия. Тя е важен инструмент на държавността”, добави той.

Във втората си книга “Разговори за разузнаването” има 26 разговора с американски и 26 с руски професионални разузнавачи. Темата е разузнаването през ХХI век.

В новата си книга генерал Бояджиев се опитва да коригира една от най-големите грешки в сферата на сигурността през прехода - прекъсването на връзката между поколенията. “За разузнаването това е пагубно - да не можеш да предадеш не само това, което знаеш, а и източниците си, които биха могли да работят за интересите на променена България”, заяви той.