Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправя препоръка към по-възрастните хора да не се предоверяват на устните разяснения на консултанти и да не се съгласяват да подписват документи в офисите на мобилните оператори, преди да се уверят с какво точно ще се ангажират, какви услуги ще получат и колко ще заплатят за тях.
Експертите на КЗП ги съветват да прочитат внимателно и изцяло предложените им договори и общите условия към тях, а ако срещнат затруднения с разбирането на някои от клаузите, да се консултират с независим специалист или поне със свой близък, преди да положат подписа си.  
Повод за това напомняне са поредни две окончателни решения на съда, които потвърждават произнасяния на КЗП за забрана на насочени към хората от третата възраст нелоялни практики на доставчици на телекомуникационни услуги. За такива нелоялни практики неведнъж съобщава и „Утро“.
Обичайната схема е такава - при посещение в офис на мобилния оператор за плащане на сметки възрастен потребител е атакуван от консултантите с устни обещания за намаляване на сметките или за увеличаване на безплатните минути. Клиентът бива подвеждан да подпише документи, с които удължава срока на действащите си договори и се обвързва с нови за услуги, които не са му необходими. В резултат на това сметките му към телекома се увеличават, а не намаляват. 
Втората нелоялна практика е свързана със сключването на договори за цифрова кабелна телевизия, като консултантите са посещавали възрастните хора в дома им и са злоупотребявали с тяхното влошено здравословно състояние или неспособност да четат.