Неуспели кандидати за народни представители влизат свободно в парламента благодарение на сполучили лица от листите, които в качеството си на депутати са ги посочили за съветници. 
Най-активно от тази възможност от русенските представители в законодателната власт са се възползвали избраниците от БСП, които са привлекли седем съветници. Правилникът на Народното събрание позволява до трима сътрудници за всеки депутат. 
Новата звезда на БСП Крум Зарков разчита на експертното мнение по законодателството и организационните въпроси на Георги Илиев Хаджийски. В областта на икономическата политика синът на журналистката Анна Заркова се съветва с Николай Боянов Маринов - неуспял кандидат за депутат от София. В областта на изборното законодателство пък му помага Александър Григоров Петров, който е бил в ръководството на държавната фирма „Информационно обслужване“, която отговаря за броенето на бюлетините. 
Георги Стоилов, който влезе в парламента на крилете на феномена 10/10, разчита на помощ в сферата на местната власт и политическия пиар на Лъчезар Крумов. В областта на законодателството и земеделието го съветва Мария Кожухарова, а в законодателната дейност - Иван Георгиев Иванов.
За разлика от двамата си колеги Пенчо Милков си е избрал само един сътрудник и това е Богдан Мирославов Кирилов, който беше в листата на кандидати за депутати на БСП от Хасково и е част от младежката структура.
Съветник има и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Това е директорът на научния институт по демография към неправителствената организация Българска академия на науките и изкуствата /БАНИ/ и академик от същата академия Петър Иванов. 
Социалдемократът Стефан Христов Младенов, който е сред съдружниците на учредената в края на 2008 година фирма „ДАНС Енерджи“ за търговия с ток, ще напътства депутатът от ДПС Бюрхан Абазов по въпросите с енергетиката. 
Останалите трима русенски депутати - Андриан Райков и Светлана Ангелова от ГЕРБ и Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ - нямат нито един сътрудник.