Тримата арестувани за опита да оберат банкомата в блок „Академик“ на ул.“Плиска“ в малките часове на 21 март бяха освободени под домашен арест вчера. Според разгледалият мерките им за неотклонение съдия 33-годишният Димитър Д., който е пуснат от затвора през септември, връстникът му Малин Й. и с година по-младият Дениз С., които при доказване на вината рискуват от 3 до 15 години затвор, няма да се укрият или да извършат друго престъпление.
Набелязаният за ограбване банкомат с 54 200 лева в него, е бил в празно помещение на Русенския университет. Точно това заблудило бандитите, че ще могат лесно да се справят с него и да приберат пачките. За целта тримата тръгнали с чук, клещи, лостове и горелка, с която да разрежат задната стена на машината и да стигнат до парите. Разбили ключалката на вратата към помещението и влезли вътре, но нещата не се развили по план. Охранителната техника надала вой и героите избягали презглава, зарязвайки и инструментите, и колата си.
Криминалистите от Второ РПУ проверили изоставения автомобил, по номера стигнали до собственика му и прибегнали към оперативна комбинация. Поставили колата под наблюдение и около 15 часа на 22 март видели как в нея се качва млада жена и се готви да потегли. След задържането жената казала, че колата е на съпруга й. Впоследствие станало ясно, че той е единият касоразбивач и покрай него били арестувани и съучастниците му.
Наложената мярка за тримата може да се обжалва в тридневен срок пред Окръжен съд.
Не зная за тях, но аз ще протестирам пускането им под домашен арест, заяви прокурорът по делото.