Улиците „Славянска“, „Църковна независимост“, „Баба Тонка“ и „Райко Даскалов“ ще бъдат ремонтирани, като ще бъде подменена тротоарната настилка, ще се увеличат паркоместата и ще се изгради ново осветление. Идеята е те да добият нов, привлекателен облик и да свържат центъра на Русе с крайбрежната зона. Там пък в участъка от Речна гара до ул. „Мостова“ ще бъде изградена 6-метрова пешеходна алея с обособени велоалеи, амфитеатрални площадки, детски и фитнес площадки, фонтани и новo LED осветление.
По ул. „Славянска“ ще има нова организация на движението и ще се включва към бул. „Придунавски“ с ново кръгово на площад „Свети Никола“. По нея ще има и двупосочна скоростна велоалея. Тротоарните настилки, осветителните тела, пейките, кошчетата и антипаркинг елементите ще са същите като по ул. „Александровска“. Зелените площи ще се реконструират и благоустроят, а освен това са предвидени и нови терени за озеленяване. Размерът на асфалтовите покрития и настилки е намален, а местата за паркиране увеличени. 
От най-северната част на ул. „Църковна независимост“ пък е предвидено двустранно надлъжно паркиране, като се осигурява една лента за движение на автомобили. Уличното платно изцяло ще се преасфалтира, само в най-южната част, където е паркингът, паветата ще се запазят и пренаредят. Пространствата в района ще се реконструират, ще се оформи площадка за почивка, а тротоарните настилки ще бъдат подменени. 
Еднопосочното движение по ул. „Райко Даскалов“ ще се запази, но в обратна на настоящата посока - от бул. „Фердинанд“ към пл. „Свобода“. По цялата дължина ще има едноредно паркиране, а непосредствено до площада - двустранно, като там също ще се запазят и пренаредят павета. Всички улични платна ще се преасфалтират, а тротоарите ще бъдат с нови плочи. 
Улица „Баба Тонка“ остава еднопосочна, ще се коригират радиусите на завиване на кръстовищата, уличното платно ще се преасфалтира, а бордюрите и тротоарните настилки ще се подменят. Ще има и еднопосочна велоалея от бул. „Придунавски“ към пл. „Свобода“, а в обратна посока велодвижението ще е в общо платно с автмобилното. Детската площадка ще бъде ремонтирана, ще се оформят нови зелени площи, а дърветата ще се подменят. 
Трасето на реконструираната и разширена 6-метрова алея на основната придунавска тераса ще следва реката, като ще има ниска растителност, цветни и вечнозелени храсти. Алеята е предвидена за пешеходци, за локално обслужване на пристигащите туристи по реката, за спешни наложителни дейности - пожарна, бърза помощ и други. В парковата среда ще има геопластики, декоративни елементи в настилките, декоративни пластики, места за отдих. Ще се изгради алейно LED осветление и нови прожектори.
В Парка на младежта розариумът ще бъде променен изцяло, разрушената настилка по алеите ще бъде подменена, ще има нови съоръжения за отдих и почивка. Ще бъдат подменени и амортизираните паркови насаждения. Площадката пред плувен комплекс „Норд“ ще бъде ремонтирана и оформена като площ за открити експозиции с временен характер. Ще бъде изградена и нова фитнес площадка, а към ресторант „Дунавски кът“ ще бъдат монтирани химически тоалетни - една за инвалиди и две стандартни.
Това са само малка част от предвидените дейности по проекта за реконструкцията на пешеходната среда и изграждането за зони за обществен отдих по оперативна програма „Региони в растеж“. Той е на стойност 16 790 422 лева, а на идната сесия предстои общинските съветници да дадат съгласието си общината да кандидатства с проектното предложение, което е в процес на подготовка.