Обновени пешеходни алеи и зелени площи, изграждане на панорамна велосипедна алея, две сцени на открито, три детски площадки и две площадки за фитнес на открито са само част от предвидените дейности по проекта на общината за благоустрояване на русенския кей по новата оперативна програма „Региони в растеж“. Освен това ще бъде подновено осветлението и ще бъдат поставени нови пейки, като е предвидено да има и два нови паркинга с над 100 места. 
Русе най-накрая ще се обърне с лице към река Дунав, а крайбрежната зона ще се превърне в любимо място за разходка, отдих, забавление и спорт, коментира кметът Пламен Стоилов.  
Проектът предвижда булевард „Придунавски“ да се реконструира и да стане двупосочен, като по него ще минава и градски транспорт. Ще има ново кръгово кръстовище на пресечката на бул. „Придунавски“ с „Фердинанд“ и „Райко Даскалов“, като по този начин ще се подобри организацията на движение. 
Нова улица ще бъде изградена от болницата до ЛВЗ като естествено продължение на бул. „Придунавски“. Предвидена е и реконструкция на съществуващия подход към Музея на транспорта, както и видеонаблюдение, с което да се предотвратяват вандалски прояви. 
Освен това ще се осигури пряк достъп на туристическите автобуси до понтоните, като се отвори прелезът при Речна гара. Шестте пешеходни надлеза също ще бъдат реконструирани и ще са с лек и съвременен дизайн. Ще има и нова пасарелка на ул. „Велико Търново“, тъй като сегашната не отговаря на съвременните строителни изисквания. 
Новата кейова стена, която ще бъде изградена, пък ще позволи по-високо ниво на обслужване на корабите, които акостират в Русе, а близо до нея ще бъде обособено и яхтено пристанище.