Делото за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов в Бяла миналото лято тръгна вчера в Окръжен съд. Подсъдимият Валентин Иванов бе докаран в съдебна зала с белезници на краката и ръцете от затвора в Белене, за да изслуша обвинението срещу него и показанията на свидетелите на свадата, довела до фатален удар с последвала смърт. Всъщност се оказа, че свидетели са само замесените в конфликта роми.
На 8 юли миналата година десетокласникът пада на земята, удря си лошо главата в бордюра и изпада в кома, след като е ударен в лицето от 32-годишния Валентин. След минути пристига линейка, която го кара в УМБАЛ „Канев“, където момчето е поставено на изкуствено дишане в Интензивно хирургично. Борбата за спасяването му приключва трагично след седмица.
Първоначалната информация след трагедията беше, че скандалът с непоправим край е станал заради цигара. Показанията на ромите обаче сочат в съвсем друга посока, а в случая други свидетели няма и никой не може да оспори тяхната версия.
В началото на делото прокурорът Андрей Ангелов посочи, че в случая става въпрос за умишлено убийство по хулигански подбуди.
Адвокатът на Валентин Иванов Венцислав Великов контрира, че внесеният обвинителен акт не отговаря по доказателствата на делото.
Има извършено престъпление, но не е тази квалификацията. Престъплението, което е извършено, е по чл. 124 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост - б.р./, и то при условията на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия, умишлено нанесена телесна повреда, вследствие на което е настъпила смърт по една от формите на непредпазливост, категоричен бе защитникът.
Показанията в съдебна зала и в досъдебното производство на ромите Йордан, Живко и Ник, съответно на 15, 16 и 19 години, напълно обслужват тезата на адвокат Великов. Според тях скандалът между Алекс и група от 7-8 роми е възникнал на етническа основа, а не заради искане на цигара.
На 8 юли 2017 година около 1.30 часа призори ромите влизат в дискотеката в центъра на Бяла и се качват на вторя етаж. Два часа по-късно, след като изпива бутилка уиски, групата слиза на първия и минава на бира. В това време на дансинга се вихрат луди танци, в които участват и двама травестити от Русе, гости на ромите от Бяла. Около 5.30 часа посетителите в дискотеката са приканени от управителя да напуснат заведението. Ромите излизат и се насочват към махалата. Алекс излиза навън с охранителя Вилиян Алексиев и диджея Валери Съйнов, но десетокласникът им казва, че има малко работа и се насочва към циганите, сред които били и двамата им екзотични гости.
Вилиян и Валери си тръгват и не са очевидци на свадата.
Така свидетелските показания идват само от ромите. Според тях Алекс приближил, започнал да ги псува на етническа основа и влязъл в пререкание с Валентин. След това ритнал в крака Живко, който пък замахнал с бутилка бира към него, но не успял да го уцели. След като избегнал атаката, Алекс ударил в лицето Йордан и Валентин, който му е вуйчо, тръгнал да защити племенника си.
Опитах се да обясня на вуйчо, че ударът не беше силен и започнах да го бутам да си тръгнем, но той успя да удари в лицето Алекс и той падна на земята, каза пред съдията Йордан и допълни, че всички участници в конфликта са били пияни.
След падането на Алекс всички се уплашили и избягали, а на следващия ден научили, че момчето е в болницата в безсъзнание.   
 Приятели на родителите на Алекс разказаха в съда, че семейството с три деца е много сплотено и контактно, но след трагедията със сина им родителите се затворили, избягват да говорят с други хора и всеки ден ходят на гроба на Алекс.
Техният адвокат Емил Тодоров поиска 500 000 лева обезщетение за смъртта на сина им.
На заседанието бяха разпитани 9 от предвидени 11 свидетели. Оказа се, че двамата отсъстващи не са призовани редовно и съдията Юлиян Стаменов разпореди да бъдат издирени до следващото заседание, което насрочи на 29 август.