Турция премахна визовите ограничения за всички 28 страни от ЕС, съобщи на пресконференция в Брюксел официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас.

"Турското правителство вчера изпълни друго важно условие, което позволява всички граждани на 28-те страни от ЕС да влизат без визи на територията на Турция”, обяви Схинас.

Той отбеляза, че това изискване е било едно от най-важните, които Анкара трябва да изпълни, за да получи безвизов режим в общността.

„Подробности ще бъдат обявени в сряда, когато ЕК ще предостави окончателния си доклад за либерализиране на визовия режим с Турция”, каза Схинас.

По-рано беше съобщено, че Турция отменя визите за кипърските гърци, което не означава, че Анкара признава Кипър.

Днес „Държавният вестник“ (Resmi Gazete) публикува постановление на турското правителство за отмяна на визовия режим за страните от ЕС. В постановлението се отбелязва, че то ще влезе в сила, след като на турските граждани бъде предоставено правото на безвизово пътуване в Шенгенската зона.

На 4 май се очаква ЕК да разгледа доклада за напредъка на Турция в преговорите за либерализирането на визовия режим. При одобрение от страна на ЕС започва подготвителен процес, в резултат на който на 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.

За тази цел е необходимо Анкара да изпълни 72 условия. Според някои оценки страната е приключила процеса за изпълнение на критериите и очаква отговорът на ЕС. Според данни на Би Би Си от тази сутрин ЕК е склонна в сряда да одобри премахването на визите с Турция, ако Анкара в действителност е покрила всички условия. Въпреки това се появи информация, че Турция не е изпълнила и половината от всички критерии на Брюксел.