Най-големият от строените в наши дни бойни кораби от епохата на викингите се отправи от Норвегия към бреговете на Америка по следите на древните скандинавски мореплаватели, открили Новия свят пет века преди Христофор Колумб. 

Дъбовата лодка, дълга 35 метра и 8 метра широка, отплава от югозападното крайбрежие на Норвегия и след седмица трябва да стигне бреговете на Исландия, за да попълни запасите си от храна и прясна вода. Това се съобщава на интернет страницата на експедицията, където може да се проследи маршрута на кораба в реално време.

"Харалд Прекрасни", кръстен на първия крал на Норвегия Харалд I (850-932), както и корабите на древните викинги, може да се придвижва с гребла и платна, като развива максимална скорост от 14 възела. В следващите шест месеца, през които ще продължи пътешествието през Атлантика, а след това на юг по източното крайбрежие на Канада и САЩ, екипажът му ще се състои от 32 души. 


Повечето от тях са доброволци, които са подали заявления за участие в експедицията по електронната поща. Сред тях са представители на Великобритания, Испания, Канада, Норвегия, САЩ, Франция, Естония и Русия.