МВР на Русия планира закупуването на буксирна система за несмъртоносно акустично въздействие. Началната цена на договора е 5,1 млн. рубли (малко над 58 000 евро), а срокът на доставка е определен за 1 юли 2016 г., сочи публикация на сайта за държавни поръчки.

В техническите изисквания е посочено, че системата е предназначена да създава „определени поведенчески реакции в нарушителите на обществения ред“ чрез дистанционно създаване на иннфранискочестотни колебания, които влияят на централната нервна система. Средството трябва да влияе на поведението на нарушителите на обществения ред и екстремистки настроените лица. Желателно е действието на апаратурата да се усеща на дистанция от 60 м., а времето на непрекъснато функциониране на апаратурата трябва да е не по-малко от четири часа.

Източник от МВР казал пред „Ведомости“, че заявката е направена от вътрешни войски, които вече са част от съставът на новосформираната национална гвардия. От тази нова структура вестникът не получил коментари. В закона „За полицията“ е казано, че полицаите имат правото да използват светлинни и звукови специални средства с различни цели, включително и за „пресичане на масови безредици и за блокиране движението на групи граждани“, извършващи незаконни действия. Видно е, че такова оборудване вече е на разположение на МВР, но сега стават известни неговите характеристики, твърди Любов Собол, юрист от Фонда за борба с корупцията: „В самото техническо задание се казва, че то ще бъде използвано по отношение на биологични обекти. Преди всичко закупеното ще бъде прилагано за използване на митинги и масови акции, каквито МВР очаква по време на изборите“.

Заместник-директорът на Трансперънси интернешънъл в Русия Иля Шуманов напомня, че МВР вече е купувало акустично оръжие. През декември 2015 г. беше купена системата „Шёпот”, 69 устройства на стойност 112 млн. рубли, като доставката трябва да бъде изпълнена до август 2016 г. „Това е акустичен блок, вграден в щитовете на ОМОН-овците (частите на МВР за борба с масовите безредици – бел. ред.), който може несмъртоносно да въздейства на всеки биологичен обект, намиращ се на разстояние 10 м.“ По думите на Шумалов никой не може да оцени доколко полезни ще са тези специални средства за МВР, доколкото характеристиките и цената на обекта се определя от доставчика, който има право на патента на устройството.