Неотдавна ученици от професионална гимназия в Стара Загора качиха в интернет клип, в който се гаврят със своя преподавателка. Той провокира остри реакции в социалните мрежи, както и проверка на регионалния училищен инспекторат в училището. Самите младежи пък трябваше да пишат обяснения за ролята си в клипа, както и отговор на въпроса "какво наказание трябва да понеса за провинението си". Предстои педагогическическият съвет на училището да вземе решение за наказанията им.

Проблемът обаче е повсеместен и в много от българските училища все още не се гледа сериозно на обиди и клевети, които учениците нанасят онлайн на връстници и учители, пише "Стандарт". Голяма част от тях се разминават безнаказано, въпреки че в училищните правилници е разписано, че учениците могат да бъдат наказвани за обидно поведение спрямо околните. Но тази санкция се налага, когато обидата е станала очи в очи. Има обаче и някои изключения.

В столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" вече има изключени ученици заради обидно поведение в интернет спрямо съученици и учители.

Ученик е наказан с преместване в друго училище заради качен обиден колаж със снимка на съученичка във Facebook. Момчето насложило в мрежата снимката на девойката върху друга фотография на голо тяло. Друг ученик качил клип с обидни жестове към учител, който бил обърнат с гръб към класа пред бялата дъска. И двамата били наказани.

"Смятам, че обидите в социалните мрежи са дори още по-тежки, отколкото нанесените очи в очи, тъй като техни свидетели стават повече хора. Момичето, което бе засегнато по този грозен начин от съученика си, беше стресирано, дори не искаше да идва на училище след станалото", разказва директорът на училището  Асен Александров. Момчето, направило колажа само се преместило преди края на учебната година. Повечето ученици пък не възприели постъпката му като героизъм и далеч не били впечатлени.

В самото училище има Етичен кодекс за безопасно поведение в интернет, какъвто на други места не съществува. Създаден е преди няколко години, когато социалните мрежи започнаха да присъстват по-активно в живота ни. За да не си мислят децата, че той е само фиктивен и няма никакво значение, в началото на всяка учебна година под него поставят подписа си и ученици, и родители.

Кодексът съдържа например забрана да снимаш и публикуваш клипчета, в които има обидно съдържание за учители и ученици. Нямаш право и да качваш снимки или колажи, които уронват достойнството на връстниците и преподавателите ти. Забранена е и употребата на обидни и агресивни думи в интернет. Децата подписват също, че няма да дават лична информация на непознати в социалната мрежа.

В 119 СОУ също е имало подобен случай - ученичка, качила свои провокативни снимки в началото на учебната година, е наказана, но не с изключване, а с предупреждение за преместване. Това разказа заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, който тогава бе директор на училището.

Стаматов посочи, че проблемът с регулацията на поведението в интернет ще бъде решен с влизането в сила на новия училищен закон от първи август. Съгласно него всяко училище трябва да направи свой етичен кодекс, с който да се регламентира и поведението в социалните мрежи.

Всъщност проучване за агресията в училище показа, че голяма част от нея отдавна се е пренесла в социалните мрежи, но остава неглижирана от училищните ръководства. Част от децата довършват в нета споровете си, започнати в клас, там стават и уговорките за това как да набием някого след училище. Случаите на виртуален тормоз са се удвоили в последната една година. При това се засичат само част от тях, защото никой не докладва на учителите за подобни провинения, ако не са прекалено фрапантни.