Партия ДОСТ за кратък период от време ще събере най-малко 10 000 членове, една трета от избирателите на ДПС заявяват подкрепа за новата политическа формация и при 50% активност на вота влизането й в парламента е сигурно.

Тази увереност лидерът на ДОСТ Лютви Местан изразява пред Анадолската агенция днес и подчертава, че надеждите и вълненията са големи.

„Създаването на партията е лоша новина за русофилите и лицемерите у нас, но е добра за общността ни. Зад мен има три знамена – на НАТО, на ЕС и на България, и тази партия се учреди заради тях. Целта ни е България да бъде достоен член на НАТО и ЕС, да се демократизира. Има потребност от партия като ДОСТ в страната, в която живеят 1 милион турци и мюсюлмани“, категоричен е Местан.

В учредителната конференция на 10 април са се включили 1 113 души, сред които 211 етнически българи, с идеята да създадат истинска либерално-демократична партия, лидерът на която няма да я ръководи, затворен в сараите си, а и той няма такива. Новата политическа сила е в тревога от факта, че младите хора на България търсят препитание в гурбета в Европа, а инвестициите в етнически-смесените райони са недостатъчни. Местан коментира и двустранните отношения с Турция, и посочва, че ДОСТ ще работи за укрепването и засилването им.

„Турската държава може да ни бъде много полезна с инвестиции в районите с малцинствено население. Необходима е стратегия за развитие на двустранните отношения, но трябва да се загърбят и историческите комплекси. Турция не е заплаха за националната ни сигурност, тя е наш приятел и това е не само заради членството ни в НАТО, тя може да бъде наш съсед и стратегически партньор“, подчертава Лютви Местан. Той посочва още, че като истинска либерално-демократична партия ще се стреми към равни права на всички общности в България, без разделение между етноси, език и култура, тъй като многообразието е богатство, а времето ще докаже, че ДОСТ е национално-отговорна формация.