СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ В БЪЛГАРИЯ – FUTURE HEALTH БАНКА НА КОЯТО СЕ ДОВЕРИХА БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА И ЗА 2015 г.

Използването на стволови клетки в медицината през последните години доведе до революционни постижения. Съхранението на стволови клетки става все по-популярно сред родителите, но въпреки това много малко хора са запознати с предимствата и приложението им в медицината.

Според регистрите в България при около 2,5 % от ражданията родителите решават да съхранят стволови клетки. Процесът е обект на мониторинг и контрол от Министерство на Здравеопазването чрез Изпълнителна Агенция по Трансплантация. На този етап има 10 фирми с право на дейност у нас - 9 частни фамилни и 1 държавна. От 9-те частни фамилни банки 5 съхраняват в лаборатории в чужбина.

По официални данни на Изпълнителна Агенция по Трансплантация най-голямата за последните години банка за съхранение на стволови клетки е английската Future Health. Тя е първата частна Акредитирана банка в Европа, с лаборатории във Великобритания и Швейцария. Тя е единствената фамилна банка ,която е наградена от кралицата на Великобритания и носи короната за качество в продължение на 5 години. Директорът на Future Health д-р Роджър Дейнти е отличен във Великобритания с титлата Member of British Empire – върховно отличие за Великобритания.

В България официален представител на услугите на Future Health е Медицински Център “Афродита”, с дългогодишен опит в репродуктивната медицина, гинекологията и лабораторната диагностика от последно поколение.