Русенските джипита готвят протест заради хаоса в здравеопазването с подписване на новия Национален рамков договор /НРД/.
Вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратено писмо с несъгласието на джипитата по 10 точки от проекта на НРД до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрания д-р Даниела Дариткова, съобщи зам.-председателят на РК на БЛС в Русе д-р Виделина Моллова. 
В него лекарите искат отговор по десетте инфарктни клаузи и най-вече настояват да се каже истината за направленията, защото простите сметки показали, че при новия НРД на пациент се пада по-малко от едно направление за три месеца. Тези талони за кое по-напред ще стигнат, за изследвания, преглед при специалист или за хоспитализация на пациентите ни в болница, попита д-р Моллова.
Несъгласие има и с въвеждането на пръстовия отпечатък при посещение на пациентите при джипитата, което по селата ще стане абсолютно невъзможно.
По този повод в понеделник вечерта русенските джипита се събират на събрание, за да решат дали да излязат на протест и ако има консенсус, да се определи дата и час, които няма да са в ущърб на пациентите им.