По-голямата част от хората в Русенска област не иска да се ваксинира срещу Ковид-19, показа вчера проверка на „Утро“ в няколко лекарски практики. Днес те трябва да подадат в Регионалната здравна инспекция списъците с имената, адресите и телефоните на пациентите си, които са дали съгласие да бъдат ваксинирани, за да бъдат включени в четвъртата фаза на масовата имунизация.
По данни на общопрактикуващите лекари средно по около 7% от пациентите в листите им са съгласни да си поставят ваксини. Причината основно е в това, че много хора вече са преболедували коронавируса и имат изградени антитела за противодействие на заразата. Освен това в листите на личните лекари има и пациенти с онкологични заболявания, за които ваксината не е желателна. Не са малко и хората, които все още не вярват в предлаганите засега три ваксини и искат първо да видят как ще ги понесат техни близки и познати, които са дали съгласие за имунизация.
Джипитата обаче са убедени, че с времето желаещите да се ваксинират срещу коронавируса ще стават постепенно все повече. Те трябва да подават имената на новозаписалите се за имунизация в здравната инспекция два дни преди края на всеки месец. 
Засега е ясно, че четвъртата фаза на ваксинацията, която трябва да обхване масово населението над 18 години, ще се случи най-рано през април и с ваксината на „Астра Зенека“.