Електронните направления за PCR изследванията за коронавирус от сряда започнаха да пристигат при нас от общопрактикуващите лекари и се надявам до края на месеца всички проблеми при приемането и отчитането им в Здравната каса да се изчистят. Лаборантите незабавно вземат пробите и ги обработват в рамките на деня, каза вчера за „Утро“ д-р Розина Мирчева, собственик и управител на лаборатория „Здраве“, която в момента единствена в Русе прави тестове за Ковид-19. 
Изследванията са безплатни за пациентите, те плащат само 6 лева такса на лабораторията, уточни д-р Мирчева.
Проверка на „Утро“ вчера показа, че всички джипита са включени към софтуера, ъпдейтването му е приключило, те са си взели анексите към сключените си договори със Здравната каса и вече пращат пациенти с направления за изследване за коронавирус.
 Общопрактикуващият лекар и специалист по акушерство и гинекология д-р Виделина Даскалова обясни начина, по която пациентите се изпращат електронно за изследвания за Ковид-19 в лабораторията.
Пациентът се обажда на джипито си по телефона и казва какви симптоми има. Лекарят преценява дали има нужда от PCR тест и ако изследването се налага, изпраща направлението по електронен път в лаборатория „Здраве“. Пациентът се нарежда на опашката и като му дойде редът, съобщава данните си на рецепция и лаборантите му вземат пробата. Тези, които си плащат изследванията и не ползват направления, нямат предимство пред останалите хора на опашката.
До края на месеца, когато се очаква всички проблеми по електронните направления да бъдат напълно изчистени, джипитата могат да издават направления за PCR тест и на хартия. Специално аз ще се възползвам от това, защото така ще мога да преглеждам пациентите си и да решавам дали имат нужда от изследване за Ковид-19, а не да преценявам от разговор по телефона, каза д-р Моллова.