Заловеният в петък екстремист Салах Абдеслам се е укривал над четири месеца в Брюксел, подпомаган от широка мрежа от роднини и приятели от мюсюлманската общност в родния си квартал "Моленбек", разказва агенция "Ройтерс".

Много от тези, които са оказали помощ на Абдеслам, са обикновени хора, които нямат никаква връзка с ислямистите и не са под наблюдение от властите.

Салах Абдеслам, считан за един от ключовите организатори на атентатите в Париж на 13 ноември миналата година, изчезна непосредствено след тези нападенията. Мнозина вярваха, че "Ислямска държава" е успяла да го изведе от ЕС в Туция, Сирия или Мароко. Независимо от факта, че беше най-издирваният човек в Европа, той се укриваше успешно над 4 месеца, въпреки че на горещата телефонна линия, открита от белгийската полиция, са били регистирани над 24 000 обаждания от граждани.

"Абдеслам е разчитал в укриването си на широка мрежа от приятели и роднини, занимаващи се с търговия на наркотици и дребни престъпления. Става въпрос за солидарност от страна на съседи, на цели семейства", казва белгийският федерален прокурор Ван Леу пред публичната телевизия RTBF.

Белгийският вестник La Libre Belgique твърдеше в събота, че Абдеслам се е укривал в подземието на дома на майката на свой приятел. И двамата приютили го са нямали каквито и да било връзки с радикални групировки и не са били обект на внимание от полицията.

Подобни обикновени хора, а не екстремисти от "Ислямска държава" имат най-голяма заслуга за успешното укриване на Абдеслам. Двама негови приятели са му помогнали да се върне в Брюксел след събитията в Париж, като са го откарали с автомобила си. Други негови познати са го транспортирали в родния му квартал, когато е сменял убежищата си. Мъж и жена са задържани от белгийската полиция по подозрения, че семоейството им е давало подслон на Абдеслам.

Тази приятелска мрежа - несъмнено ефективна, все пак се оказва несъвършена. Парижкият атентатор бива заловен именно след като се обажда на свой приятел с молба да го подслони. Полицията успява да прихване обаждането и малко по-късно Абдеслам е арестуван.

Салах Абдеслам е имал частен бизнес в квартала. Той и брат му Ибрахим са държали бар, особено популярен сред арабските младежи. Заведението обаче е било затворено от властите малко преди атентатите в Париж поради съмнения, че в него се развива търговия с наркотици.

Малцина от жителите на квартала се съгласяват да говорят пред журналисти за Абдеслам. Но като цяло повечето от тях го описват като "симпатично момче". Доминик, бивш собственик на павилиони за вестници в района, заявява, че Абдеслам е бил "много добро момче". "Няма да кажа, че е бил нормален, тъй като всички казват това, но той имаше добри обноски и не беше агресивен", разказва 50 годишният жител на квартала Пиер.

Според Анри, друг жител на Моленбек, случаят с Абдеслам няма да бъде последният по рода си, тъй като в квартала има още много радикализирани младежи. "Нищо не е свършило. Тук има много от тях.", казва той.

Белгия е страната в Европа с най-много граждани на глава от населението, присъединили се към редиците на "Ислямска държава". В момента над 300 белгийци са част от радикалната група в Сирия и Ирак. Този факт се дължи на сериозната маргинализация и капсулиране на младежите от малцинствата, в частност мюсюлманското, и липсата на икономически перспективи пред тях.

Но не всички радикализирани белгийски младежи се отправят към Сирия или Ирак. Много от тях остават в страната, като се занимават с търговия на наркотици и оръжия, а работата им за "Ислямска държава" е "почасова" . Основният им принос към ислямистката кауза се изчерпва с набирането на доброволци, които да подсилят ДАЕШ в Близкия изток. Те също така оказват материална и логистична помощ при планирането на нови атентати.

"Не мисля, че "Ислямска държава" издава заповеди 24 часа на ден. Хората работят самостоятелно", казва федералният прокурор Ван Леу.

Така създалата се ситуация кара полицията да прави връзка между организираната престъпност и тероризма. Често пъти финансирането на терористичните клетки идва от нелегални дейности като търговия с наркотици например. Автоматите "Калашников", които са използвани при много от атаките на ИД в Европа, също са осигурени от нелегални оръжейни търговци.