Депутатите предвиждат промени, с които младите шофьори нямат право да карат мощни коли. Предвижда се и задължително нощно кормуване за всички кандидат-шофьори. Очаква се текстовете да бъдат приети от транспортната комисия преди второто четене на Закона за движение по пътищата. 

Статистиката показва, че за 2015 г. водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи. При тях са загинали 44 души, а ранените са 640. От началото на годината младите водачи са предизвикали 35 тежки произшествия, предава Нова ТВ. Загинал е един човек, а ранените са 41.

Управляващите предлагат по-ниско ограничение на скоростта за младите шофьори, както и обозначаване на колите им със стикер "Млад шофьор". Те смятат, че по този начин водачите ще бъдат още по-подготвени на пътя.

Предвижда се и новите водачи да имат задължително кормуване през нощта. Сред по-драстичните предложения е и забрана за каране след полунощ.

Предстои да бъде решен и казусът дали една, или две години взелите книжка ще се водят за млади водачи. Борбата срещу войната по пътищата трябва да започва от ранна детска възраст, категорични са законодателите. 

Все още не е ясно дали новите промени ще успеят да стигнат до второ четене на закона за движение по пътищата.