В 15 населени места днес ще се провеждат нови избори за кметове на кметства, а в 3- частични. Изборният ден започна в 6 часа и ще приключи в 19 часа. С 1 час ще се удължи гласуването на местата, където към 19 часа пред секциите има гласоподаватели, които все още не са упражнили правото си на вот.Избори ще се проведат в общо 12 области на страната. Частичният вот в три населени места се налага, защото изборът на кмет там е бил отменен от съда. В 15-те селища, където ще се проведат нови избори, кмет по време на вота на 25 октомври миналата година не е бил избран, тъй като на втория тур, кандидати са получили равен брой гласове, съобщава БНР.

В мизийското село Софрониево за кмет кандидатите са трима, а право да гласуват имат над 1200 жители. Трима са кандидатите за кмет и в ямболското село Маломир, община Тунджа. Трети тур на местните избори има в две села в област Кърджали. Балотаж има и в дряновското село Гостилица, където за поста се конкурират две жени. 

В асеновградското село Бачково и в хисарското Ново Железаре има трима кандидат-кметове. В Гълъбовското село Медникарово жителите трябва да избират между двама представители, а в старозагорското Козаревец, състезанието между двамата претенденти ще бъде решено от 97 избиратели.

Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани пред ОИК. Това обясни за "Хоризонт" говорителят на ЦИК - Александър Андреев и допълни:

Гласуването става с утвърдените образци на бюлетини. Отбелязването на гласа е с "Х" или "V" в квадратчето пред името на кандидат, поставени с химикал със син цвят. Бюлетината има в долния край отрязък, който след като избирателят излезе от изборното помещение, този отрязък се откъсва от член на секционната избирателна комисия и след, което се поставя вече вторият печат и избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия, обясни Александър Андреев от Централната избирателна комисия.