Още от древността терапията с горещ парафин е с доказан лечебен и козметичен ефект. От половин година парафинолечението се прилага по съвременен начин и в балнеокомплекса на „Медика“ в Нареченски бани. 
Рехабилитаторът Симеон Костов обяснява, че процедурата се използва за лечение на дегенеративни ставни заболявания - например износени коленни и тазобедрени стави, на шипове и мускулни болки. Парафинолечението има и изразен козметичен ефект - стяга и опъва кожата, затова е подходящо и за лице. 
Парафинът не съдържа вода, топи се при температура 52-54 градуса по Целзий, като поема значително количество топлина и увеличава обема си с 15 процента. Има голяма топлоемкост и ниска топлопроводимост, съхранява дълго време погълнатата топлина и я отдава много бавно - по-бавно от водата, поради което може да се прилага върху тялото при температура 55 градуса без да предизвика изгаряне на кожата. 
Парафинът повишава температурата на кожата с 8 до 11 градуса
„При парафинолечението се получават следните ефекти - повишава се кожната температура с 8 до 11 градуса, появява се значителна хиперемия /зачервяване на кожата чрез разширение на капилярите/, повишава се локалният метаболизъм и тъканната трофика, стимулират се процесите на регенерация, стимулира се възстановяването на периферните нерви, гранулацията и епителизацията на рани, т.е. по-бързото им заздравяване, разнасят се възпалителните отоци /при хронични възпалителни процеси/, намалява се спазъмът на кръвоносните съдове. Подобрява се еластичността на кожата, има фибринолитично действие, като намалява прекомерното разрастване на съединителна тъкан, има антибактериален и обезболяващ ефект“, обяснява рехабилитаторът. 
Изброените ефекти - спазмологичен, трофичен, фибринолитичен, регенериращ, противовъзпалителен, болкоуспокояващ и антибактериален, се дължат на съчетанието между топлинното и механично-компресивно действие на парафина.
Костов обяснява, че парафинът се топи задължително на водна баня. Използват се специални вани с двойни стени, между които има вода, която се загрява с електрически нагревател. 
Употребеният парафин се използва многократно, като при всяко следващо разтопяване се прибавя от 15 до 30 процента ново количество, за да се поддържат пластичните му свойства. 
„При гинекологични, очни заболявания и рани се използва само нов стерилизиран парафин
Пациентът заема удобно положение, прави се оглед дали няма рани, екземи, разширени вени. При всички методи на апликация върху парафина се слага мушама или найлон, чаршаф или одеяло“, обяснява рехабилитаторът. 
При ставни заболявания се правят т.нар. парафинови ръкавици и чорапи. 
Първо се нанася защитен слой парафин и се изчаква да изстине. След това ръката - до китката, или кракът - до глезена, се поставя в съд с разтопен парафин с температура 55 - 60 градуса.
Друг начин е определеният участък да се намаже с четка - най-напред се нанася защитен слой парафин с температура 55-60 градуса, а след това и още няколко слоя с температура 60-65 градуса, докато се получи дебелина от един-два сантиметра. 
Третият метод е наречен „салфетно апликационен“. При него се нанася защитен слой парафин с температура 55-60 градуса, като след изстиването му се поставя дебела марля, напоена с горещ парафин между 60 и 65 градуса. 
Парафинолечението се комбинира и с други физикални методи
Процедурата е подходяща за ендовагинит /възпаление на сухожилията/ в хроничен стадий, контрактура на става /ограничен обем на движение на дадена става/, мускулна хипотрофия, парализа на Бел /парализа на лицевия нерв/, бъбречни колики, както и хронични гинекологични заболявания като стерилитет.
„Курсът на парафинолечението може да бъде от пет до 15-20 процедури. Всяка процедура трае около 20-30 минути“, посочва Костов. 
Терапията с парафин не се прилага при остри възпалителни процеси, температурни състояния, нарушена кожна чувствителност, кръвоизливи, злокачествени тумори, както и при зудекова атрофия.
Радонова вода срещу високо кръвно
В балнеокомплекса на „Медика“ в Нареченски бани работят водещи специалисти в областта на физиотерапията. Медицинският център разполага с добре оборудвани лекарски кабинети, манипулационна, както и зали за физиотерапия и лечебна физкултура.
Минералната вода се използва при множество болести като опорно-двигателни проблеми, артрит, невралгии, сексуални смущения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. 
Извършва се лечение и с радонова вода. В нея се съдържа минимално количество радиоактивен газ радон, който има свойството да потиска възбудните процеси на нервната система. Точно заради това тя е изключително подходяща при хора с нервни разстройства и депресии. Благотворно е влиянието й върху кръвното налягане, като процедурите спомагат за неговото нормализиране. Баните с радонова вода подобряват и обмяната на веществата. Тя е полезна и при пациенти с диабет. Отразява се благотворно при проблеми в опорно-двигателния апарат. 
Радоновата вода, с която се правят процедурите, дразни кожните рецептори. Според предписаното лечение, продължителността на ваната се увеличава от седем минути до 20 минути след всяка следваща процедура.
Физиотерапевтите препоръчват процедурите с радонова вода да се правят два пъти годишно. Причината е, че продължителността на нейното действие е до шест месеца.
В комплекса се предлага и калолечение
Процедурата има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие. Калта, която се използва, се доставя от Карловски бани. В нея се съдържат минерали, които са лечебни при мускулни болки и проблеми със ставите. 
Калната апликация загрява организма и спомага за по-доброто кръвообращение и разширение на кръвоносните съдове. Тя е изключително полезна при артрози и при състояния след травми и фрактури. Значително облекчение се усеща при заболявания на периферната и централната нервна система - неврити, дискова болест, детска церебрална парализа и радикулити. Кални процедури се прилагат и при заболявания на половата система, както и при диабет и остеопороза. При нанасяне на кал на лицето ефектът е двоен, защото се получава и лек пилинг на кожата, който я прави по-мека и нежна след процедурата.
Освен за лечение, калните процедури могат да бъдат прилагани за релакс и отпускане на тялото. 
Масажът - най-предпочитаната възстановителна процедура
СПА и уелнес секторът в „Медика Наречен“ разполага с финландска сауна, турска баня, парна баня и детоксикатор. Предлага се и голямо разнообразие от масажи.
„Различните видове масажи, осцилацията на лице и детоксикацията са сред най-предпочитаните възстановителни процедури“, казва Симеон Костов. 
По думите му най-търсена е ароматерапията, която действа положително и на човешката психика.
Друга много предпочитана процедура е осцилацията на лице, която подобрява структурата на кожата и подпомага за нейното „опъване“. 
„След една-две процедури ефектът от осцилацията вече се вижда. Този метод цели да възвърне биологично-активните вибрации на клетките“, обяснява Костов и допълва, че напоследък тази процедура на лицето освен от жени се предпочита и от мъже. 
Сред възстановителните процедури се предпочита и детоксикацията. 
Според Костов в един курс на лечение - от около шесет-седем до 10 процедури, се наблюдава ефект, като организмът се изчиства от токсините. 
„Ежедневието ни е свързано с много стресови ситуации. Един от начините човек да се освободи от стреса е и чрез детоксикацията“, споделя рехабилитаторът. 
По думите му правилната комбинация на процедурите е много важна за постигането на най-добър ефект.