Стотици близки, приятели и колеги си взеха вчера сбогом с внезапно починалия само на 57 години шеф на Агенция „Митници“ генерал Ваньо Танов. Фоайето в Доходното здание, където бе поклонението, над три часа беше пълно с хора, а опашката навън се извиваше в Градската градина.
Ваньо Танов ще бъде удостоен посмъртно с орден „За гражданска заслуга“ първа степен, той направи изключително много, за да може правителството да реализира програмата си, обяви решението на Министерски съвет Бойко Борисов.
Премиерът пристигна в Русе с хеликоптер и бе придружен от финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, главния секретар на МВР Георги Костов и новоназначения директор на митниците Розалия Димитрова. До тях пред ковчега, където бе положена и генералската фуражка на бившия директор на русенската полиция, бяха кметът Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурджиев и други официални лица от местната и централната власт.
От 16 години работя с него, какво ли не ни е минало през главата... Всичко, което набелязвахме в борбата с корупцията, се случваше, пророни с мъка Борисов и отказа да разговаря с журналисти.
Трудно е да се говори в момент, в който изпращаш приятел и колега. Днес трябваше да сме заедно на работа, защото всяка сряда с колегите от други служби в министерството планираме как по-добре и по-усърдно да работим за държавата - нещо, което Танов е правил през целия си живот. Тъй като той днес не дойде на съвещанието, ние дойдохме тук, за да го изпратим за последно. Болезненото му чувство за справедливост го гнетеше и вероятно това е една от причините за болестите - вдигаше кръвно, ядосваше се на всички несправедливости, с които се сблъскваме в ежедневната ни работа. Нямаше време и да боледува. Не искаше дори да губи миг, за да се занимава със себе си, със своето здраве. Предпочиташе да работи. Няма незаменими хора, но работата ми с Ваньо Танов го превръща в неповторим пример и в името на неговата памет ще продължим всичко, за което той се бореше - справедливост, върховенство на закона и за държавата, за да може неговите деца и неговите внуци да се гордеят с генерал Танов, каза финансовият министър Владислав Горанов.
Ваньо Танов е един честен и много достоен човек и нашата администрация загуби един прекрасен и безкомпромисен към незаконните неща директор. Той остава незаменим и занапред аз ще продължа да работя по същия начин и ще направя всичко възможно започнатите от него неща да бъдат завършени докрай, посочи досегашната заместничка на генерала Розалия Димитрова.
Загубихме един доблестен офицер, за когото дългът бе преди всичко. Ген.Танов ще се запомни с широката си усмивка и най-вече с желанието да помогне на всеки. Целият му живот бе посветен на хората и където да е служил, стриктно спазваше принципите, каза кметът Пламен Стоилов.
Ген.Ваньо Танов бе погребан вчера следобед в траурния парк „Чародейка“. Гробът му е до този на загиналия в Кербала през декември 2003 година офицерски кандидат Антон Петров.