Въоръжена с палки и пистолети армия, наброяваща близо 5 хил. души, пази хора със съмнителен бизнес, пише  "Монитор".

Здравеняците са криминално прояви и работят напълно в сивия сектор – те нямат договори, нито пък лиценз да извършват тази дейност.
 

Хора от браншовите организации на фирмите, занимаващи се легално с лична охрана, твърдят, че тези хора рушат реномето на сектора, не плащат данъци и са опасни за останалите. Те не са обучени, боравят с оръжие на махленско ниво и са неконтролируеми, категорични са експертите от сектор "Сигурност".

Подобен беше и случаят с арестуваните четирима мъже, пазели Ивайло Борисов – Ториното, който е подсъдим за убийство и за разпространение на наркотици.

Гардовете, които пребиха наша олимпийска надежда на Околовръстното в София, уж били на пробен период. Според разследващите обаче те не били назначени или имали само сключени граждански договори. 

Подобна била практиката и на други места. Тъй като охраняваните хора се водели безработни и нямали официални доходи, те плащали на ръка. Заплатата на един такъв нелицензиран охранител рядко надхвърляла 1200 лева. 

"Тези хора са просто едни селски биячи. Те не са наети, за да пазят човек, а за респект. Много от тях обаче си вярват, че са голямата работа и докато това не бъде прекратено, все по-често ще виждаме подобни случаи като този от Околовръстното", коментират експерти.