Турция е излязла от коловоза на демократизацията при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, сочи „Индекс на трансформация“ на Фондация Бертелсман (ИФБ). Проучването изучава качеството на демокрация, пазарна икономика и управление в развиващите се страни.
Според копие от доклада, с който от в. „Тудей'с Заман“ се сдобили преди публикуването му, Доклада за регионални констатации гласи, че Близкият изток и Северна Африка , регионът, в който е разположена Турция, „е паднал под всякакво ниво на политическо и икономическо развитие, измервано от ИФБ от 2006 г. насам“.

Фондацията изготвя проучванията на положението в 129 развиващи се или намиращи се в преход страни от 2006 г. Изводите се основават на подробни доклади по нации, писани от 250 експерти от международни университети и мозъчни тръстове. Турция се движи по низходяща плоскост поради „все по-авторитарния стил на управление“, намеквайки за все по-силния натиск от страна на президента Ердоган и Партията на справедливостта и развитието (ПСР) върху определени сегменти на обществото. Що се отнася до външната политика на Анкара, в ИФБ е констатирано, че “...във външната политика на Турция се появи по-малко склонен към компромиси подход, и нейната стратегия на „нула проблеми“ в отношенията със съседите й се провали“.

"По същество, следвайки своята постоянна подкрепа за „Мюсюлманското братство“ и нейната съмнителна роля в сирийския конфликт, Турция има малкото останали регионални съюзници", гласи доклада. Според текста осезаемо са охладнели и отношенията между Анкара и ЕС.“ Няма съмнение, че Турция е изправена пред значителни предизвикателства както на вътрешния пазар и в международен план, и не е ясно в каква посока ще продължи да се развива."

Според изводите, направени в ИФБ, Турция се намира в редицата на страните с „дефектни демокрации“, като Аржентина, Еквадор и Македония, които преживяват силна поляризация. В доклада също така се посочва, че в Турция " правителството преследва много по-силно ислямистки дневен ред, отколкото в миналото".