Няма да мобилизираме когото и да било. Това заяви военният министър Николай Ненчев в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

За това, че през последните няколко дни отново се заговори за мобилизация на мъже между 18 и 33 години, Ненчев обясни, че правилната дума не е мобилизация. „Няма да мобилизираме когото и да било. Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резервът да бъде попълнен под една или друга форма. Резервът в българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай”, каза той. Ненчев увери, че се набират резервисти на доброволен принцип като Министерство на отбраната организира за това съответните обучения. „Ние правим един регистър на всички младежи. Това е нормално, всяка една държава има такава практика, просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях. Те са необходими в случай на недай си Боже на война или конкретно напрежение”, поясни Ненчев.

Той заяви, че по силата на Конституцията се извършва мобилизация в точно определени срокове. Ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап, обаче подобно нещо не се предвиждало. „Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи на каква възраст и в каква позиция са. Ще вземем списъци от ГРАО няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Просто това е необходимо за наша информация”, каза министърът на отбраната.

Ненчев бе категоричен, че не вижда нещо, което буди безпокойство. „Няма да мобилизираме, ще начисляваме. Тоест ще поискаме единствено справка за тези хора, ако той желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран, ще бъде сключен договор с него и ще бъде зачислен в резерва”, каза още Николай Ненчев.

Той поясни, че миналата година доброволно много хора са се отзовали за обучение. Самото обучение пък трае няколко месеца понякога. „В зависимост от необходимостта във военни университети се осигурява необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е изключително полезно. Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди”, убеден е Ненчев.

Освен това той съобщи, че България изпраща 8 военнослужещи, които да оказват подкрепа за охраната на въздушното пространство над Турция. „Това е част от нашите задължения. Изпращаме 8 военнослужещи, които ще окажат подкрепа, които не са пилоти. Те ще извършват и ще окажат техническа помощ”, конкретизира Ненчев.

Военнослужещите ще останат в Турция в рамките на 6 месеца. „Ще извършват, както споменах наблюдение, ще осъществяват контрол, но това още веднъж подчертавам не са пилоти. Техните дейности са свързани с охраната на въздушното пространство над Турция”, добави военният министър.

За това защо БЗНС няма да се подпише под анекса за коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, той обясни, че от партията му искат то да бъде изчистено и конкретизирано.