Белгия обяви във вторник, че временно ще възстанови контрола по границата си с Франция, за да се справи с евентуално нахлуване на мигранти след евакуирането на лагера им, известен като Джунглата, край френския град Кале, до тунела под Ламанша, предаде AFP.

„Информирахме Европейската комисия, че временно излизаме от Шенген", заяви на пресконференция в Брюксел белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон.
От няколко седмици белгийските власти се опасяват от нахлуване на мигранти в околностите на пристанище Зеербрюге, откъдето тръгват фериботите за Великобритания.
„На всяка цена искаме да избегнем палаткови лагери като този в Кале. Това е въпрос на поддържане на обществения ред", заяви Ямбон. Той оправда тази мярка с планираното разрушаване на част от Джунглата, разпоредено от френското вътрешно министерство.
Евакуирането на южната част на лагера трябваше да стане днес вечерта, но административният съд на град Лил беше сезиран от група бежанци и неправителствени организации, оспорващи заповедта. Съдията по делото ще обяви решението си в сряда или четвъртък. Но според Ян Ямбон разчистването на лагера е напълно възможно и напускащите го мигранти ще се насочат към белгийското крайбрежие, където туристическият сезон скоро ще започне. По думите на министъра става дума за хиляди мигранти, повечето от които не търсят убежище и не желаят да останат във Франция или в Белгия, а да продължат към Великобритания. „Вече наблюдаваме движение на транзитиращи мигранти. Вчера задържахме 32 души в Адинкерк", до границата с Франция, добави Ямбон.
Белгия ще изпрати между 250 и 290 полицаи за засилване на контрола на границата с Франция, съобщи белгийската осведомителна агенция Belga.