Туристите вече ще могат да преминат по последните следи от епопеята на Наполеон по "Пътя на Наполеон във Валония", открит днес една година преди тържествата по повод двестагодишнината от битката при Ватерло.

Туристическият маршрут се простира на 94 километра, които Наполеон преминал през Белгия по време на "100-дневната кампания". Тя завършва с поражението на 18 юни 1815 г. при Ватерло, на около 20 км южно от Брюксел. Маршрутът, маркиран от 200 пана, ще позволява от пролетта да бъдат посетени местата, където Наполеон спирал или спял, както и редица исторически местности. На сайтаwww.laroutenapoleonenwallonie.be ще бъдат качени туристически гид Мишлен и платформа за GPS, смартфони и таблети, уточни валонският министър на туризма Пол Фурлан.

Разчитайки на успеха на туризма по повод годишнини, Белгия смята да отпразнува пищно през 2015 г. двестагодишнината от битката при Ватерло. Валонската инициатива е вдъхновена от Пътя на Наполеон, историческия маршрут, който проследява пътя му, когато решава да опита политическо завръщане във Франция след изгнанието си на остров Елба през 1814 г.

На 1 март 1815 г. той слиза на Залива Хуан, на Лазурния бряг, придружен от няколко свои приближени, за да се върне в Париж през Гренобъл на 20 март. Наполеон абдикира четири дни след поражението при Ватерло, нанесено му от армиите, командвани от херцога на Уелингтън и могъщия маршал Блюхер.