Лекарите от институт "Пирогов" спасиха дете с рядък генетичен синдром с уникална операция. Малката Мерал страда от т.нар. Синдром на Жун, при който гръдният кош и ребрата растат навътре вместо навън и притискат важни органи, пише столичен всекидневник.Операцията е извършена от началника на детската хирургия проф. Росен Дребов и началника на детската травматология д-р Атанас Кацаров. 
От болницата поясняват, че за Синдрома на Жун е характерно, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте. Той не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата растат неправилно - навътре, а не както трябва навън. По този начин те притискат белия дроб и сърцето и децата не могат да дишат. Заради дихателна недостатъчност 3/4 от пациентите с този синдром умират до втората година от раждането си.

През юни 2015 г. лекарите в „Пирогов" са оперирали Мерал. Поставени са й 2 титаниеви пластини. Операцията била уникална за цял свят, отбелязват още от болницата. Чрез пластините гръдният кош на момиченцето е разширен. Така му е дадена нова и по-широка форма.
Вторият етап от оперативното лечение е извършен почти 8 месеца по-късно. От „Пирогов" отбелязват, че днес детето ще бъде изписано от лечебното заведение, тъй като се възстановява добре.

Родителите й споделили, че няколко дни след операцията момиченцето е изключително енергично, премята се, прави кълба и мост, изпраща въздушни целувки.

Преди година обаче никой медик не давал надежди на родителите, че детенцето им ще оживее. Обикалянето от специалист на специалист започнало, когато Мерал била на 3 месеца. Баща й получил приятелски съвет: „Бягай от тук, защото няма кой да помогне". Тъй като няколко години по-рано семейството изгубило едно дете заради същото заболяване, се вслушало в съвета и потърсило помощ във водещи турски и австрийски клиники. Операции за това заболяване обаче там не били правени и родителите били принудени да се върнат у нас.

Отишли в „Пирогов" с последна надежда, след като гледали репортаж за уникална операция. Няколко месеца по-късно лекарите поставили титаниевите пластини. Те са заплатени от Фонда за лечение на деца.