“Висшата лига ще се случи. Това е неизбежно. Дали тази година, или следващата, но ще се случи.” Това заяви заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев, който е водещата фигура от футболния съюз по изготвянето на идейния проект и неговата реализация.

Ще се направи опит Висшата лига да стартира още от това лято. До края на февруари ще има среща между президента на БФС Борислав Михайлов и спортния министър Красен Кралев, за да се обсъдят условията около проекта. Веднага след нея ще се инициира среща с клубовете, които да бъдат запознати с критериите за формиране на така нареченото ново първенство. Най-късно до края на март трябва всички детайли да са изяснени, за да има шанс за “рестарт на футбола” от лятото.

Форматът на Висшата лига ще бъде такъв, че отборите, които са в “А” група заради спортните си резултати и съответното допълнение от “Б” група по спортен критерий, ще си останат част от новия проект. Групата ще бъде разширена. Още не е решено дали до 16 отбора, но изглежда логично да бъде така. “Увеличаването на формата на групата ще стане по така наречената система уайлд кард. Но поканените отбори ще трябва да отговарят на ясни критерии. Те ще включват финансова стабилност, история на клуба - шампионски титли, участие в евротурнирите, създаване на национални състезатели, наличие на най-голяма фенска маса”, обясни Павел Колев в студио “Дерби”.

От БФС са запознали УЕФА с идеята. Висшата лига ще може да бъде допълнена само веднъж с поканени като “еднократен акт” според разпоредбите на евроцентралата.

“С УЕФА разговорите са свързани основно с това как да избегнем евентуална санкция при нарушаване на спортните критерии. Те си запазват правото за строг мониторинг - да изследват много вниманително всеки от клубовете, получили уайлд кард. Запазват си и правото да наложат наказание на тези клубове да играят за определен период в евротурнирите”, разясни Колев.

“Най-важната част от идеята е администрацията на първенството да бъде извадена извън БФС”, обяви той. Най-подходящият вариант е администрирането да е от Профилигата, но в друг вариант. Тоест от футболния съюз да бъде основано сдружение на клубовете, за да бъде спазен законът за спорта. А лигата да си излъчи управителен съвет и административни отдели. При подобен вариант отпада и проблемът с участие на клубни шефове в изпълкома на БФС, което е тълкувано като конфликт на интереси.