Трите области Видин, Враца и Монтана да бъдат обособени като самостоятелен подрайон, предложи вчера на среща в областната управа депутатът от Реформаторския блок доц. Борислав Великов. Той съобщи още, че в предстоящото ново коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ е записано и искането за финансиране на специалната програма в подкрепа на Северозапада, Родопите, Странджа и слабо развитите райони. Предложи и създаването на държавна агенция, която да ръководи тази програма.

"Направих предложение, което вече отправих към премиера Борисов и от парламентарната трибуна, да осигурим за този подрайон по-голямо целево финансиране и бонуси за инвеститорите. Изразих недоумение защо Националната компания "Железопътна инфрастуктура" се отказва от участието в Механизма за свързване на Европа с безвъзмездно финансиране на проекта за модернизацията на железопътния участък Видин - Медковец, който е на стойност 405 млн. евро. Считам, че не би трябвало да спира работата по проекта за високоскоростна ж.п. линия, затова се подписах в декларация на народни представители, които се обявяват срещу спирането на проекта Поставих отново и въпросът за създаването на държавен професионален колеж в Монтана, по специалности, които пряко да посочи и бизнесът." , каза доц. Великов.

"Магистралите в Южна България са важни, но 95% от хората в Северозапада не пътуват по тях. Затова е толкова важно изграждането на отсечката Видин - Монтана от Е-79", подчерта кметът на Монтана Златко Живков. И допълни, че отделянето на трите ДкласическиФ области в Северозападна България от Плевен и Ловеч е напълно логично и необходимо.

Въпреки че проекта за железницата Медковец- София е нерентабилен, той не е зачеркнат, увери Светлин Танчев.

Депутати, кметове и експерти по управление на проектите финансирани с европейски пари, обсъдиха проблемите и перспективите за привличане на средства през новия програмен период 2015 -2020 г.в Монтана.