Ядрените изпитания на Северна Корея може да доведат до изригване на вулкан, който в миналото е отговорен за една от най-силните експлозии в човешката история, предупреждават експерти. 3-километровия вулканичен връх в планините на границата между Китай и Северна Корея и най-високият връх на Корейския полуостров е спящ стратовулкан, чието последно изригване е било през 1903 година. Той е разположен на около 100 километра от полигона Пунгери, където Северна Корея извърши миналия месец четвъртия си тест на ядрена бомба.Подземната детонация доведе до земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер, разтърсило сгради, намиращи се на стотици километри от взрива. Сега сеизмолозите се страхуват, че още един подобен тест може да разбуди камерата на магмата на вулкана, защото тя не се е разширявала от години наред. За последно вулканът е изригнал през 1903 година. 

По думите на експертите, вулканът е отговорен за „една от най-големите експлозии в човешката история”, когато е изригнал през 946 година. Тогава от неговото гърло е излязъл стълб от разгорещени газ и скали с дебелина близо 300 метра. Облак от пепел с дебелина от около 5 сантиметра е обгърнал Северна Япония, която се намира на около 1000 километра. 

Експертите сега са засекли увеличаваща се сеизмична активност под върха, включително покачващи се нива на серен двуокис, съобщава The Daily Telegraph. В материал, публикуван в списание Nature, учени от Южна Корея, ръководени от Хонг Тай-кюнг, твърдят: „Силните земни движения провокират големи динамични стресови промени, които може да нарушат камерата на вулкана, като по този начин увеличават вулканичната активност. Подземна ядрена експлозия близо до активен вулкан би представлявала директна заплаха за вулкана”.

Анализаторите предупреждават, че Ким Чен Ун може да проведе пети ядрен тест „с малко или никакво предупреждение”. 

Миналият месец, както се твърди, Ким Чен Ун изкачи върха заедно със своя антураж в памет на баща си.