Поправителният труд за 1 година, на който 21-годишният Денис М. е осъден, е невъзможна за изпълнение пробационна мярка, тъй като той е трайно безработен. Затова искаме от съда наказанието му да се промени в общественополезен труд. С това предложение се обърна към окръжните магистрати пробационният съвет.
До парадокса безработен младеж да бъде осъден на 10% удръжки от заплатата му се стигнало по две причини - Денис действително работел на трудов договор по някое време за кратко. В същото време обаче чакал последните му две присъди да се групират от съда в едно общо наказание, което да изтърпи, а чакането се оказало дълго - над 4 месеца. В този период обаче той изгубил работата си и станало така, че вече имал окончателна присъда, но нямало как да я изпълнява.
21-годишният младеж е съден още като ученик в Корабната гимназия, когато отмъкнал мобилен телефон. Тогава той направил самопризнания и се споразумял с прокуратурата на 2 години подписване и срещи с пробационен инспектор. Миналата година Денис се сдоби с последната си присъда, която е за кражби от лятото на 2013 година. Тогава под ударите му попаднал пункт на „Лафка“, откъдето откраднал 15 бутилки „Пепси“ и 7 бутилки сок „Присан“. За стореното той отново се договорил с обвинението за най-лекото наказание - пробация за 2 години и половина. По този казус се сдобил и с допълнителната пробационна мярка - поправителен труд.
В крайна сметка непосилното наказание бе заменено с 365 часа общественополезен труд. Присъдата на Денис обаче ще се счита за изтърпяна през август и реално той  няма как да изработи всички часове безвъзмезден труд и да понесе с пълна тежест наказанието си.