Литературен клуб ”Перото“ ще бъде домакин на тържествена вечер на дарителите по случай 15 февруари, Международен ден на децата, болни от рак.

От 19:00 часа ще бъдат отбелязани 5 години от създаването на сдружение ”Деца с онкохематологични заболявания”. По време на събитието ще бъдат отличени и големите спонсори на каузата на сдружението.

Национален дворец на културата ще отбележи Международния ден на децата, болни от рак, като подкрепи сдружение ”Деца с онкохематологични заболявания” с поредица от инициативи. Те ще започнат с пресконференция от 11:00 часа в пресклуб НДК, на която представители на сдружението, държавната администрация и дарители ще разкажат за дейностите на сдружението през изминалите 5 години, а от 17:00 часа Дворецът ще бъде осветен в златисто, в знак на солидарност с Международния ден на децата, болни от рак.

Сдружение ”Деца с онкохематологични заболявания“ е създадено от родители на деца с тежката диагноза. В България, средно на година, се разболяват между 150 и 200 деца на възраст от 0 до 18 г. С прилагането на съвременните методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия. А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата. Но въпреки всичко, децата се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си. Много често те са по-силни от нас.

Международният ден на децата, болни от рак е глобална съвместна кампания за повишаване на осведомеността, относно рака в детска възраст и за изразяване на подкрепа към децата и юношите, борещи се с болестта, оздравелите и техните семейства. Това ежегодно събитие е създадено от Международната конфедерация на организациите на родители на деца, болни от рак (ICCCPO) – мрежа от 180 национални и местни родителски организации от 90 държави и 5 континента. Денят насърчава повишена чувствителност към проблема, съпричастност към трудностите, пред които се изправят децата и техните семейства по време на лечението и след това.