Президентът на Турция Реджеп Ердоган е отправил заплахи през ноември 2015 година да наводни Европа, специално Гърция и България, с мигранти, ако лидерите на Европейския съюз не му предложат по-добро споразумение за справяне с бежанската криза. Това съобщи гръцкият сайт euro2day.gr, цитиран от Ройтерс.

Специализираният в разпространението на финансови новини сайт е публикувал протоколи от среща между Ердоган, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От публикацията става ясно, че е имало сериозно напрежение и недоверие по време на проведените разговори.

„Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и можем да качим бежанците на автобуси...Как ще се справите с бежанците, ако нямаме споразумение?Ще убиете бежанците ли?”, казал Ердоган.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците",  казал Ердоган на европейските лидери, съобщи ТАСС.

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС.  Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.