Триетажна производствена сграда, склад и парцел заедно с кладенец и водоем са само част от имотите, които се разпродават от простиращата се на над 10 000 кв.м. „Зита“. Емблематичната фабрика бе описана от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов и вече е обявена на публична продан за общо 3.5 милиона лева.
Както „Утро“ писа още през ноември, производствената компания стигна до тежката участ заради инвестициите си във фотоволтаици. Дружеството бе сред пионерите, които през 2008 година изгради и пусна в експлоатация една от първите соларни централи в региона. Финансирането обаче дойде от банков заем, който отпусна Българо-американска кредитна банка и който все още не само стои непогасен, но и се увеличава. Макар бизнесът със зелена енергия да бе процъфтяващ, няколко години по-късно картинката се промени, тъй като апетитът за лесни пари бе обзел прекалено много играчи, а държавата не си мръдна пръста да въведе регулации. И съответно бяха построени твърде много фотоволтаици, които гражданите трябваше да плащат от собствения си джоб. Затова изкупните цени на тока от ВЕИ намаляха стремглаво, а вместо в преференциално положение собствениците им бяха поставени в утежнена ситуация.
След запора на „Зита“ собственикът й Станислав Джамбазов заяви пред „Утро“, че се надява след като имуществото на фабриката се разпродаде да бъдат погасени всички заеми и фирмата да излезе на чисто.