Емблематичната за някогашната русенска икономика фабрика "Зита" продължава да се разпродава от частен съдебен изпълнител.
Огромният завод, собственост на "Зита Русе Карбохим" ООД, се простира на 9674 кв.м и се състои от 7 сгради. Между тях и триетажен производствен корпус, газостанция с плаващ таван, склад с резервоар и пречиствателна.
Обявената начална цена на публичната продан е около 2.5 милиона лева, като това е пореден търг от години насам, чрез който производствената база търси купувач. Набирането на офертите приключва в четвъртък.
Затъването на "Зита" започна от един наглед много перспективен проект. През 2008 година фирмата изгради на покрива на високата сграда на изхода от Русе за София фотоволтаична централа. Инвестицията бе подкрепена от Българо-американската кредитна банка със 700 000 евро заем, а държавната политика насърчаваше електроенергията от възобновяеми източници с преференциални изкупни цени и соларните паркове заедно с ВЕЦ-овете бяха сред най-модерните бизнеси. По-късно обаче се оказа, че никой не е следил процесите в изграждането на тези съоръжения и на пазара има свръхпредлагане. Това се е отразило на цената на тока, обясни държавата, след като хората излязоха да протестират срещу високите сметки през най-тежкия сезон - зимата.
Последва корекция в цената на "зеления" ток, гарантираните със закон бонуси се стопиха и сметките на инвеститорите не излязоха. И така "Зита" тръгна заедно с много фирми по трънливия път на фалита. Банката си потърси парите, но нямаше откъде да ги вземе и се стигна до запор и съдия-изпълнител. Но вече няколко години следващата крачка - намиране на купувач, не е направена и според прогнозите сега също трудно ще се случи чудо.