Пет дни след рождения си ден 20-годишната Йорданка Върбанова, която успя за отрицателно време да отараши десетки жилища, магазини и офиси в центъра на Русе, вчера се сдоби с втора присъда в досието си. Младата рекордьорка по кражби бе доведена от затвора, направи самопризнания за извършените от нея посегателства и помоли съда да решава каква ще е присъдата й час по-скоро, за да може да се върне „при добрите госпожи в Сливен“. Впрочем там тя излежава 2 години затвор, с които Районният съд я наказа през октомври заради 13 кражби на стойност 8659 лева. При второто си изправяне пред съда обаче неграмотната ромка се отърва с условна присъда, която може да се оспори от прокуратурата.
Този път Йорданка бе обвинена в 9 кражби, които успяла да навърти между 4 и 29 май 2015 година. Докопала се до чантите и портмонетата на различни мъже и жени и успяла да оскубе от тях пари и вещи за 1170 лева. Обичайната практика на крадливата мургавелка е да търси незаключени врати на апартаменти и офиси, в които се шмугва и тихичко отмъква оставени чанти и портмонета. Така за половин година Йорданка натрупала около 35 кражби. А за да не се затлачва работата по случаите, те бяха разделени в 3 отделни дела.
Вчера Йорданка бе далеч по-кротка в сравнение с първото й дело, което бе белязано от нейните викове и молби, че иска да се прибира вкъщи при майка си. Този път залата бе пуста и на заседанието нямаше нито близки на крадлата, нито някой от деветимата обрани. 
Самата подсъдима сподели, че макар да е учила до 6 клас не може да чете, а обвинителния акт й били прочели „добрите госпожи в Сливен“. Трудно успя да разбере какво означава, че ако признае, че е извършила кражбите, ще получи намалена с 1/3 присъда. Затова се наложи съдът да влиза в ролята на начален учител, за да й обясни как най-лесно да си представи какво и колко е 1/3. Йорданка обаче бе категорична в едно - иска делото да приключи възможно най-бързо и да си ходи в затвора. Дори заяви, че е съгласна да изтърпи 2 години зад решетките.
Според прокуратурата 20-годишната професионалистка заслужава 1 година затвор. Обвинението изтъкна, че към момента на извършване на кражбите тя се е водила неосъждана, освен това има умствена изостаналост, макар да е вменяема. Обърнато обаче бе внимание, че част от престъпленията са извършени веднага след излизането й от пореден разпит в полицейския участък, а срещу нея има и множество преписки за десетки кражби.
Служебният й адвокат пък предположи, че ако не е психическото заболяване, едва ли момичето би посегнало към чужди вещи. Изтъкнато бе още, че Йорданка е неграмотна, не работи и не получава пари отникъде, дори и от социалната служба, а и не може да разчита на семейството си.
Самата Йорданка бе категорична за пореден път, че повече няма да ходи по етажите на блоковете и да търси откъде да краде. Не успя обаче да разбере какво е наказанието, което съдът й отреди - 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Реши, че съдът й „е дал“ 3 години затвор, но по-късно присъдата й беше разяснена.
Кражбите на Йорданка засегнаха дори семейства на хора с ръководни постове в Общината, общински съветници, къща за гости в центъра, кабинет на личен лекар и репетиращи балерини в операта, които за малко щели да пропуснат гастрол в чужбина. Най-голямата й жертва е дама, която приготвила 1870 лева за внасяне в банка, но оставила вратата отключена и ловката ромка безпроблемно свила парите.