Присъдата от 2 години зад решетките, с която Русенският районен съд наказа на 8 октомври неграмотната Йорданка Върбанова, е окончателна. Причината - младата рекордьорка по кражби през последните години не е обжалвала наказанието си с идеята да бъде намалено и така то е влязло в сила на 24 октомври.
19-годишната Йорданка бе задържана през юни, след като целият град настръхна от нейните набези. Присъдата й е за 13 кражби от офиси и апартаменти, включително от къща за гости в центъра, кабинет на личен лекар и от репетиращи балерини в Операта, с които си осигурила лесни 8659 лева. С най-много пари олекнала дама, която оставила отключена входната врата на апартамента си. Йорданка това и чакала - влязла, видяла приготвената за внасяне в банка сума от 1870 лева, грабнала я и побягнала по стъпалата на блока. Посегателствата извършила между 2 декември и 10 март. Освен това срещу нея текат още 2 дела за други десетки кражби.   
По време на делото срещу нея Йорданка огласи съдебната зала с виковете си, че иска да я пуснат и да отиде при майка си. Не спря и да обяснява, че е направила много бели, но обещавала повече да не се повтарят. Прекъсванията на заседанието от извънредните й крясъци наложи неведнъж охраната да се намесва и да я укротява. Крадлата призна за всичките си набези, но се надяваше на условна присъда. 
Пречка за нейното задържане преди време беше тежкото й психическо състояние и вероятността да се окаже невменяема. Експертиза обаче установи, че Йорданка е вменяема, макар че страда от умерена умствена изостаналост и олигофрения. Заболяванията й били вродени и хронични и не се лекували. Още докато била на 6 години, тя постъпила на лечение в Психото, а последно лежала през ноември 2013 година. 
Неграмотната тийнейджърка вече е излежала около 5 месеца от присъдата си.