Руски депутат от управляващата партия Единна Русия иска да купи родната къща на Адолф Хитлер в Австрия, за да я събори, заяви неговата говорителка Виктория Сухова.

"Г-н Франц Клинцевич желае да закупи тази сграда, за да я разруши, и се надява да събере необходимата сума за тази цел – близо 2 милиона евро", посочи тя. Става въпрос за малка постройка в Браунау-ам-Ин, на 60 км северно от Залцбург, където Хитлер се е родил на 20 април 1889 г. и където прекарва първите 3 години от живота си, уточни говорителката на Клинцевич.

Депутатът от Комунистическата партия Вадим Соловьов е подкрепил инициативата на своя колега. "Всичко, което е свързано със спомена за фашизма, трябва да изчезне от лицето на земята", подчерта Соловьов, цитиран от в. "Известия", добавяйки, че негови партийни другари също се присъединяват към инициативата.

Във въпросната сграда последователно са се разполагали библиотека, банка и център за хора с увреждания. Кметът на Браунау-ам-Ин Йоханес Вайдбахер неотдавна предложи тя да бъде превърната в жилища, с което предизвика широка полемика в Австрия.