Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа има ясни приоритети и ще се фокусира върху тяхното изпълнение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аграмунт в Страсбург. В делегацията, водена от президента е и министърът на външните работи Даниел Митов. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя утвърждаването на европейските ценности, защитата на човешките права и върховенството на закона в Югоизточна Европа, както и процеса на разширяване на ЕС и НАТО, съобщиха от президентския пресценър.
„България е регионален фактор на стабилност и провежда балансирана външна политика, основана на европейските ценности“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че страната ни с основание може да се гордее като пример за толерантност в региона и открои усилията за изграждане на отношения на приятелство и добросъседство с всички държави от Югоизточна Европа.
Държавният глава заяви, че както Балканите, така и Европа са изправени пред значителен брой кризи, които очакват своето бързо решение. „Трябва да посочим ясно тези проблеми и чрез диалог, основан на нашите ценности, да търсим общо решение. Върху това ще се фокусира и Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа“, коментира още Росен Плевнелиев. Държавният глава поздрави Педро Аграмунт с избирането му за председател на ПАСЕ и изрази подкрепата на България за утвърждаването на обединена Европа, като уникален проект за отстояване на човешките права и мира.
Намирането на устойчиви решения в условията на криза е възможно само при спазването на върховенството на закона, беше общата позиция на държавния глава и на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Президентът Плевнелиев посочи, че днес в Европа много популистки формации спекулират с отстояването на националните интереси на своите държави, но най-висшият национален интерес е именно запазването на мира и върховенството на закона. „Това определиха като висша ценност основателите на обединена Европа преди 70 години и България ще продължи да отстоява тези принципи“, заяви държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че е от ключово значение това послание да достигне до всяка държава от Балканите и в Европа.
„Независимата съдебна система е ключов фактор за противодействие на корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и защитата на демократичните права в Европа“ заяви пред държавния глава Торбьорн Ягланд, който изрази подкрепата си за провеждането в София на среща на европейските министри, посветена на независимостта на съдебната система. Съветът на Европа ще подкрепи и конференцията на високо равнище за правата на детето, която ще се проведе в София. Президентът се срещна и с Комисаря по правата на човека на СЕ Нилс Муйжниекс и Председателя на Конгреса на местните и регионални власти Жан-Клод Фрекон.
Работното посещение на президента Плевнелиев в Страсбург продължава с изказване на държавния глава пред Парламентарната асамблея, след това са предвидени въпроси от страна на парламентаристите.