Френският премиер Манюел Валс заяви, че Европа не може да приеме всички хора, напускащи Ирак и Сирия, а бежанската криза поставя самата концепция за Европа в голяма опасност, пише британското издание „Гардиън“.

В интервю по време на икономическия форум в Давос министър-председателят заяви, че Европа трябва да предприеме спешни мерки за контрол на своите външни граници. Ако това не стане, „нашето общество ще бъде напълно дестабилизирано“, предупреди Валс .

На въпрос ЗА граничния контрол на континента, който според мнозина излата на риск Шенгенската зона, премиерът посочи, че ако континентът „не е способен да защити своите собствени граници, самата идея за Европа ще бъде поставена под въпрос“.

Той заяви, че посланието към бежанците „Елате, ще бъдете добре дошли“ е провокирало голямо движение на хора.

Валс допълни, че германският канцлер Ангела Меркел е „проявила мъжество“, заемайки сходна позиция за приемане на мигранти, но сигналът, отправен от Берлин, не е верен, посочва агенция ТАСС. Според критици позицията на канцлера спрямо бежанците окуражава притока на хора и засилва настоящата криза.

В рамките на форума в Давос холандският премиер Марк Рюте от своя страна заяви, че Европа е близо до точка на пречупване и се нуждае от общо решение на бежанската криза. В противен случай рискува да засегне някой от основните принципи на ЕС.

„Трябва да овладеем този въпрос в следващите шест до осем седмици“, каза Рюте.

Той допълни още, че през първите седмици на тази година 35 000 души са пресекли границите на ЕС като тази бройка ще се увеличи четворно, щом дойде пролетта.