Радикализираният ислямизъм вече е в Европа и ние трябва да предприемаме много категорични и бързи мерки за ограничаване му. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Бъчварова взе участие в Международна министерска конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион. Според нея темата е изключително актуална и засяга всяка една от държавите в региона. Освен това, Бъчварова подчерта, че по нея се изисква регионално сътрудничество.

"Колкото и да е голям регионът проблемите ни са общи. Проблемът във всяка една държава се оказва проблем за всички останали", подчерта вътрешният министър и поясни, че се чувства удовлетворена от нивото на готовност, което държавата ни има за сътрудничество в тази посока.

Вътрешните министри по време на конференцията са се обединили в необходимостта за засилване на работата в 4 посоки - превенцията на тероризма-мерки и стратегии, граничната сигурност, включваща пълни проверки при преминаване на границите, защитата на граничната инфраструктура и засилване обмена на информация между компетентните органи. Според Бъчварова без тези 4 посоки няма как да се постигнат задоволителни резултати.

Очаква се вътрешните министри от Дунавския регион да се обединят около обща декларация, включваща тези 4 области, която да им даде възможност да работят заедно от тук нататък.

Относно охраната на гръцката граница, Бъчварова коментира, че Гърция съзнава трудностите, и се опитва да ги преодолее. "Те изграждат хот спот центровете, системата за регистрация на пристигащите. Уговорихме се за постоянен личен контакт, за да синхронизираме действията си", увери тя и информира, че от българска страна има усилие да предложим на Гърция и Турция създаване на тристранен център, като вече за целта е подписано и споразумение. България се е ангажирала с изграждането на сградата за центъра и Бъчварова изрази надежда той да заработи ефективно скоро.

Във връзка с високата степен на разкриваемост на престъпленията в Бавария, която е 64%, нашият външен министър си пожела нашата да достигне поне половина от баварската.

Запитана дали се обсъжда по-скоростно приемане на България в Шенген, Бъчварова поясни, че на последното заседание на Съвета по сигурност и вътрешен ред е било обявено юридическото становище, че външните граници на България, Румъния, Хърватска и Кипър са външни шенгенски граници. "Охраняването на границите следва шенгенските стандарти. България не се е отказала от прилагането ма тези правила. България има техническата готовност за Шенген. Темата за Шенген остава тема за България, защото тя е част от споразумението ни за присъединяване към ЕС", уточни Бъчварова. Тя все пак поясни, че България разбира ситуацията в Европа в момента и е по-важно страната ни изпълнява задълженията си, отколкото да настоява "за гарантиране на допълнителните права, които биха имали гражданите ни". Без да снемаме темата от дневен ред ще се съобразим със ситуацията и общото европейско решение, добави Румяна Бъчварова.