След като си измиха ръцете с комисиите на БФС по казуса „Литекс“ членове на Изпълкома започнаха да подмятат революционни идеи за създаване на Висша лига. Отборите в нея щели да бъдат 12 или 14, дори 16, а форматът можело да влезе в действие още идната есен! Висшата лига щяла да бъде толкова хубаво нещо, че в нея място можели да получат дори изританият от „А“ група „Литекс“, „Локо“ /Сф/, че и ЦСКА. Клубовете само трябвало да внесат гаранция в БФС от над 2 милиона лева, да изчистят борчовете си, да подредят стадионите си и пей, сърце! Нататък с шеметната и силна Висша лига отборите само щели да чакат щедри приходи от тв права и евентуален могъщ спонсор на първенството.
Тези екстравагантни идеи, обогатени с въображението на някои медии до приказна история, които се чудят как да бъдат по-интересни, са хвърляне на прах в очите. 
И тази екзотика се цели в една мишена - да се тушира напрежението и да се създаде впечатление, че Изпълкомът много мисли и страда за съдбата на „Литекс“. Другата игра е да се хвърли евтина стръв на шараните /софийския „Локо“ и ЦСКА/, която да се комбинира с мечтата на феновете им да видят отборите си пак в елитната дивизия. Ей такава е целта на упражнението!
Щото ако беше друга, БФС нямаше да се оправдава как при сегашната секира срещу „Литекс“ трябва да се съобрази с решението на комисиите. При компромис  залогът бил Съюзът да осъмне без лиценз от УЕФА!
А какво ще каже УЕФА, ако комисиите почнат да селекционират през лятото отбори с изпълнени по български критерии за Висша лига - гаранции, стадиони, бази, осветление? Ще се съгласи ли класиралите се за промоция от втория ешелон отбори да играят в елита? Или - ако великите родни комисии решат пак като последна инстанция - да ги прати в девета глуха? А БФС ще има ли лиценз от УЕФА за подобен сватбарски подбор на грандове?
Когато в Англия се решаваше за преминаване към формат Висша лига, подготовката за този преход бе цели 4 години. Нашите се натискат за революция още тази есен. Много хубаво, ако всичко не е вятър и мъгла и опит за печелене на време в нищоправенето на БФС. А и за страна, чийто национален отбор бе класиран на 71-о място в последната ранглиста на ФИФА, този юнашки монолог на някои членове от Изпълкома е подигравка с феновете на футбола.