Инж. Владислав Великов е специалист по подобрителни процеси и синхронно производство. Реализирал е успешни проекти в подобряване на ефективността на компании от различни индустрии като IT, хранително-вкусова, автомобилна и текстилна. Методологиите, които използва при създаването на постоянно подобряващи се процеси, са Lean, „Теория на ограниченията“, „Тотално управление на качеството“ и др. Работил е в няколко международни компании, в които е реализирал добри резултати. Сега е собственик на консултантска компания „Improvinn“.

Методът, който разгледахме, може да подобри работата на различни браншове - аптеки, хранителни магазини, продажба на обувки, дрехи, химически продукти и др. Make-To-Availability (MTA), е прилаган в много компании и резултатите са много добри. 
Производство по поръчка (Make-To-Order) трябва да е най-желаният начин на работа. Този начин на работа има най-ниски нива на загуба и отговаря точно на търсенето на клиента. Сегашната действителност много повече от преди иска да се прилага MTO - скоростта, с която трябва да се предлагат нови продукти, се увеличава постоянно; клиентите стават все по взискателни; натискът за намаляване на инвентара се увеличава. Все още обаче производство за склад (MTS) често се използва.
Традиционните методи използват MTS заедно с изготвянето на прогнози с цел по-добра ефективност и балансиране на натоварването в производството. Теория на ограниченията (TOC) и Lean не одобряват този начин на работа. В миналото не е имало добри софтуерни решения и данни, за да може да се изготвят добри прогнози. Сега обаче разполагаме със сложни системи и можем да залагаме много параметри, когато правим прогнози за количествата продукти, които ще се купят. Тези сложни прогнози така и не започнаха да помагат на компаниите да продават повече. Все се случва така, че в магазина липсва стока, която е много търсена. 
Разбира се има много добра причина, за да произвеждаме за склад. Докато времето за производство и времето за доставка е по-голямо от времето, което клиента може да чака - то трябва да произвеждаме за склад. 
Ние никога не знаем дали изобщо ще продадем това, което сме произвели. Проблемите на MTS са следните:
1. Трябва да инвестираме голяма сума пари за материали, за да можем да произведем планираните количества. Продуктите могат да остареят и да се повредят преди да са се продали.
2. Много често продажните цени се намалят драстично, за да се продадат излишните количества. В този случай можем да намалим печалбата си, защото клиентът ще купи намалената бройка, вместо да купи продукт от новата колекция.
3. В много случаи натоварваме производството за продукти, които в момента не са необходими на никого, вместо да произвеждаме стоки, които ще бъдат закупени веднага.
Накрая става така, че имаме огромни количества от някои стоки, а от други имаме липсващи. Произвеждането за склад е компромис между големи количества инвентар и никакъв инвентар. Ние искаме да продадем всички произведени количества, за да приключим сезона без инвентар, като внимаваме да не рискуваме търпението на клиентите ни.
Решението трябва да е в среда на MTS, но да се поддържат много малки количества, за да сме сигурни, че ще се продадат бързо и да заместваме закупените количества бързо и често. Способността да правим това трябва да се подобрява постоянно и времето за заместване да се намалява. Make-To-Availability работи добре, когато се намалят размерите на партидите, които се използват в производството. Големите партиди заблуждават хората, че намаляват разходите и увеличават ефективността. Големите партиди и малкото смени на продукти правят работата в цеховете по-лесна, но по никакъв начин не увеличават печалбата на компанията. 
Разходното счетоводство води много компании към вземане на грешни решения. Много мениджъри се концентрират към намаляване на разходите и не виждат, че това не помага на компанията да печели повече пари. Замислете се каква е целта на компанията ви? Да прави икономии или да прави оборот? Аз бих се концентрирал върху увеличаването на оборота, а не върху намаляването на разходите. Това не означава, че трябва да правим излишни разходи. 
MTA е мощен метод, който може да увеличи продажбите ви с около 30%, като в същото време ще намали инвентара ви с около 20%. В момента аптеките в България могат да си поръчват стока всеки ден и тя да им бъде доставена. Това означава, че MTA може да се приложи много бързо и да се увеличат на продажбите веднага. Забележете, че много често влизате в аптеката, търсите някое лекарство и се оказва, че го няма. Това се случва дори с много търсени препарати. В хранителните магазини ситуацията е същата - има дистрибутори, които могат всеки ден да доставят стока в магазините.
Производството на обувки също е много странно - има компании, на които магазините и производствените им бази са на 20-30 км разстояние, а когато отидете в магазина им в разгара на сезона, ще забележите, че вашия номер липсва. Не е ли странно? Също така е странно, че през август можете да си купите летни обувки на много ниски цени. Разбира се, моделите са малко, номера няма, но е лято и дори и през септември може някой да си купи летни обувки. Това е безумие! Когато попитах един производител защо работят по този порочен начин, той ми отговори, че така се правело. Не правете така!
https://vladyvelikov.wordpress.com/