Русенските служители от „Охрана на съдебната власт“ и звено „Арести“ излязоха на протест вчера пред Съдебната палата. Те са под шапката на Министерството на правосъдието, но работят по Закона за МВР. 
Общо около 15 души изразиха подкрепата си за исканията на синдикатите за по-високи заплати, по-добри условия на труд и повече щатни бройки. 
Протестът е национален и в него освен работещи в „Охрана на съдебната система“ и в арестите се включиха и надзирателите в затворите. 
Според Денислав Христов, председател на синдикалното дружество в Русе, въпросът не е само до пари, но и до уважение към работата на охранителите на съда и арестите.
Условията на труд и в Русе са много влошени. Стаята за хранене и тоалетните на служителите не са ремонтирани, откакто беше срязана лентата на сградата на Областната дирекция на МВР през 1998 година. Правят се подобрения, но те засягат само задържаните, казват протестиращите.
По думите на Денислав Христов са завишени и цените на дрехите и обувките за униформите и затова парите, които се отпускат за служебно облекло, често изобщо не са достатъчни.